https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-cistirny-odpadnich-vod-a-vodovody-pujde-3-7-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na čistírny odpadních vod a vodovody půjde 3,7 miliardy korun

15.9.2017 12:28 | PRAHA (ČTK)
Na čistírny odpadních vod, vodovodní sítě a podobné účely mohou obce získat až 3,7 miliardy korun z evropských fondů.
Na čistírny odpadních vod, vodovodní sítě a podobné účely mohou obce získat až 3,7 miliardy korun z evropských fondů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na čistírny odpadních vod, vodovodní sítě a podobné účely mohou obce získat až 3,7 miliardy korun z evropských fondů. Žádosti o dotace začne Státní fond životního prostředí (SFŽP) přijímat od 16. října. Jak dnes upozornil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), jsou to patrně poslední peníze, které může Česká republika čerpat z evropských fondů na vodní hospodářství v tomto programovém období.
 

Částka je rozdělená na tři části. První výzva obsahující více než dvě miliardy korun je určená na kanalizace a čistírny odpadních vod. "Dostupnost kanalizace pro obyvatele a čištění odpadních vod jsou měřítkem vyspělosti společnosti a jejího vztahu k životnímu prostředí. U nás není na kanalizaci zakončenou čistírnou odpadních vod stále připojena téměř pětina obyvatel, i když se nám daří zejména díky prostředkům z EU počet nových a intenzifikovaných čistíren zvyšovat," uvedl Brabec.

Dalších 1,6 miliardy korun půjde na stavby a modernizace úpraven pitné vody a na vodovodní sítě. Dotace podle ministerstva životního prostředí pomůže obcím, aby měly pitnou vodu i v období sucha. Žádat mohou o podporu projektů nejméně za tři miliony korun.

Protože pro menší obce může být tato částka vysoká, upozornil ředitel SFŽP Petr Valdman na jinou možnost financování. "Zejména menším obcím nabízíme i paralelní dotační výzvu z Národního programu Životní prostředí, kde mohou získat dotaci od 100 tisíc korun do tří milionů na průzkum, budování a posílení zdrojů pitné vody," uvedl. Žádosti fond přijímá do konce října.

Zbývající peníze mají obcím pomoci v boji proti znečištění vodárenských nádrží, přírodních koupališť a jejich přítoků. Dotaci lze využít například na stavbu záchytných nádrží u kanalizací nebo na odstraňování fosforu.

Dotace z evropských fondů pokryjí nejvýš 85 procent nákladů. Pro doplnění financování nabízí státní fond obcím zvýhodněné půjčky. O peníze mohou obce žádat do 18. ledna 2018. Jsou to poslední peníze alokované na tyto účely v Operačním programu Životní prostředí pro roky 2014 - 2020. V minulosti šlo z tohoto programu na vodohospodářské projekty 9,7 miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist