https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-dne-vypoustene-prehrady-v-liberci-muze-byt-pres-metr-bahna-varuje-povodi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na dně vypouštěné přehrady v Liberci může být přes metr bahna, varuje povodí

8.10.2022 00:07 | LIBEREC (ČTK)
Povodí Labe libereckou přehradu vypouští kvůli opravě a odbahnění. Bez vody bude nádrž, jejíž hladina bývá obvykle ve výši sedmi až devíti metrů, do léta 2025.
Povodí Labe libereckou přehradu vypouští kvůli opravě a odbahnění. Bez vody bude nádrž, jejíž hladina bývá obvykle ve výši sedmi až devíti metrů, do léta 2025.
Povodí Labe se obrátilo na lidi s výzvou, aby nevstupovali do prostoru vypouštěné liberecké přehrady. Mohli by uvíznout ve více než metrové vrstvě bahna.
 

"Vzhledem k tomu, že obnažené břehy nádrže i nánosy, jejichž výška může být lokálně i přes jeden metr, jsou stále částečně zvodnělé a při vstupu na ně hrozí zapadnutí a uvíznutí, žádáme tímto návštěvníky a obyvatele, aby v žádném případě nevstupovali za zábradlí do prostoru vypuštěné nádrže," uvedla mluvčí povodí Hana Bendová.

Vypouštění přehrady Harcov začalo 19. září a vyvrcholí výlovem ryb o příštím víkendu. Zcela vypuštěná bude nádrž poprvé ve své téměř 120leté historii. I proto nezřídka po obnažených březích chodí lidé s detektory kovů a hledají ztracené mince a další cennosti.

Povodí Labe libereckou přehradu vypouští kvůli opravě a odbahnění za 388 milionů korun bez DPH. Bez vody bude nádrž, jejíž hladina bývá obvykle ve výši sedmi až devíti metrů, do léta 2025. Opravovat se bude prosakující zděná hráz a ze dna nádrže zmizí zhruba 26 000 metrů krychlových nánosů bahna i nefunkční železobetonové konstrukce. Zároveň dělníci opraví 743 metrů pravobřežní zdi vedoucí od hlavní hráze k penzionu Bílý Mlýn. Po skončení oprav bude přehrada schopna lépe chránit Liberec při vydatných deštích, poradí si s mnohem většími průtoky vody než nyní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

11.10.2022 09:33
metr bahna ve vodě? za jak dlouho se tam dostalo,
viděl jsem video o ostrově Rapa Nui, jsou tam sochy Moai, koukají jim jen hlavy,
jednu sochu vykopali a byla vysoká téměř 10m ,většina sochy byla pod zemí, proč?
zakopali ji domorodci, nebo se tam utvořily takové nánosy za 500let,
podle odborníků jsou sochy staré 500-700let,
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.10.2022 14:08 Reaguje na vaber
dle povahy krajiny a geologické situaci kolem toků napájejících přehradu či rybník může být rychlost zanášení dna blátem i jednotky centimetrů za rok, a rychlost usazování bahna je závislá na množství života ve vodě a zejména na množství listí padajícího do vody (bahno není bláto, jakkoli oboje pěkně čvachtá a málokdo to rozlišuje. bláto je rozmočená jemnozrnná anorganická zemina, bahno je organická usazenina ve stojaté vodě).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist