https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-floride-naridili-evakuaci-300-domu-kvuli-odpadni-nadrzi-tovarny-na-hnojiva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Floridě nařídili evakuaci 300 domů kvůli odpadní nádrži továrny na hnojiva

4.4.2021 13:55 | TAMPA (ČTK)
"Hovoříme o potenciálu (480) milionů galonů (téměř dvě miliardy litrů), které mohou během sekund a minut začít vytékat z nádrže a zaplavit oblast," citovala CNN Scotta Hopese, šéfa okresu Manatee. Ilustrační foto
"Hovoříme o potenciálu (480) milionů galonů (téměř dvě miliardy litrů), které mohou během sekund a minut začít vytékat z nádrže a zaplavit oblast," citovala CNN Scotta Hopese, šéfa okresu Manatee. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Úřady amerického státu Florida nařídily evakuaci tří stovek domů, protože tam hrozí větší únik vody z odpadní nádrže továrny na hnojiva v zátoce Tampa Bay. Toxická voda by mohla zaplavit oblast, která je převážně zemědělská. Místní úřady se snaží vodu odčerpat, informoval server BBC.
 

Televize CNN uvedla, že únik z nádrže zaznamenaly místní úřady asi před týdnem. V pátek se specialisté neúspěšně pokusili porušení izolační stěny nádrže opravit.

V sobotu vyhlásil floridský guvernér Ron DeSantis v okrese, kde se nádrž Piney Point nachází, stav nouze. Ten umožní mimo uvolnit jiné více prostředků na nasazení pump a další techniky, s níž se už experti snaží vodu odčerpat.

"Hovoříme o potenciálu (480) milionů galonů (téměř dvě miliardy litrů), které mohou během sekund a minut začít vytékat z nádrže a zaplavit oblast," citovala CNN Scotta Hopese, šéfa okresu Manatee. Ten nespecifikoval látky, které voda ve dvou nádržích obsahuje. Podle deníku The New York Times jsou v ní sloučeniny radia a uranu, voda ale není radioaktivní.

Nádrž Piney Point, která má podle BBC rozlohu asi 31 hektarů, leží zhruba 60 kilometrů od centra města Tampa. Nachází se poblíž pobřeží, ale v oblasti s velmi nízkou hustotou osídlení. V okolí je zejména zemědělská půda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

6.4.2021 08:48
Tak jsem čekal spravedlivé rozhořčení kritiků podobných zhovadilostí
a ono ticho po pěšině. Být to v Rusku, tak se tu Rusobijci budou
rozepisovat nad ničením přírody, ale že je to v USA, tak mlčí i nad
tím, že se takové vody shromažďují v nějaké nádrži, která je takovou
tikající bombou pro přírodu a lidi v okolí. Holt tam není Putinovo
a ani Babišstán, tak to nestojí za komentář a vzor se nekritizuje !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist