https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-galapagach-byl-zahlednut-vzacny-zcela-bily-tucnak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Galapágách byl zahlédnut vzácný zcela bílý tučňák

28.11.2020 01:13 | QUITO (ČTK)
Podle národního parku může být tučňákovo zcela bílé opeření způsobeno genetickou vadou, která je známa pod názvem leucismus. "Leucismus způsobuje částečnou ztrátu zabarvení peří či srsti zvířat, ale barva očí zůstává na rozdíl od jednotlivců, již trpí albinismem, normální," uvedl národní park.
Podle národního parku může být tučňákovo zcela bílé opeření způsobeno genetickou vadou, která je známa pod názvem leucismus. "Leucismus způsobuje částečnou ztrátu zabarvení peří či srsti zvířat, ale barva očí zůstává na rozdíl od jednotlivců, již trpí albinismem, normální," uvedl národní park.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Galapágách byl zahlédnut exemplář tučňáka se zcela bílým opeřením, který je v přírodě naprosto ojedinělý. Výskyt vzácného ptáka potvrdil ve čtvrtek Národní park Galapágy, píše agentura AFP. Národní park spolupracuje s nadací Charlese Darwina na ochraně populace tučňáka galapážského, který se vyskytuje pouze na tomto odlehlém souostroví v Tichomořském oceánu.
 

Podle národního parku může být tučňákovo zcela bílé opeření způsobeno genetickou vadou, která je známa pod názvem leucismus. "Leucismus způsobuje částečnou ztrátu zabarvení peří či srsti zvířat, ale barva očí zůstává na rozdíl od jednotlivců, již trpí albinismem, normální," uvedl národní park. Zvířata, která trpí leucismem, lépe snášejí svit slunce než albinotičtí jedinci.

Případy albinismu či leucismu byly na Galapážských ostrovech zaznamenány také u žraloků, ještěrek, langust či pěnkav, v případě tučňáků je to ale poprvé, uvádí národní park.

Na souostroví, které svým výzkumem proslavil britský přírodovědec Charles Darwin, žije až 2000 kusů tučňáka galapážského, což je nejvíce od roku 2006. Jedná se o jediný druh tučňáka žijícího poblíž rovníku a vyskytujícího se i na severní polokouli. Od ostatních tučňáků se liší také malou velikosti. Dorůstá do výšky pouhých 35 centimetrů, zatímco největší druhy tučňáků měří i kolem 120 centimetrů.

Vzhledem k omezenému prostoru výskytu a málo početné populaci je tucňák galapážský považován za ohrožený druh. Podle posledního sčítání z října letošního roku se populace rozrostla za poslední rok o třetinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist