https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-gibraltaru-resi-unik-paliva-z-havarovane-lodi-pobrezi-chrani-bariery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Gibraltaru řeší únik paliva z havarované lodi, kapitán byl zatčen Aktualizováno

1.9.2022 15:55 | Gibraltar (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Úřady na Gibraltaru řeší únik paliva z havarované nákladní lodi, která se v úterý srazila s tankerem a začala nabírat vodu. Informoval o tom dnes list Gibraltar Chronicle. Ze zveřejněných fotografií je patrné, že z nádrží se dostalo množství těžkého topného oleje a že část paliva se nepodařilo udržet za plovoucími bariérami. Další bariéry proto nyní chrání i pobřeží kolem obce Catalan Bay.
 

Úřady na Gibraltaru řeší únik paliva z havarované nákladní lodi, která se v úterý srazila s tankerem a začala nabírat vodu. Ze zveřejněných fotografií je patrné, že z nádrží se dostalo množství těžkého topného oleje a že část paliva se nepodařilo udržet za plovoucími bariérami. Námořní kapitán přístavu v Gibraltaru dnes uvedl, že únik je již "plně pod kontrolou", informovala agentura AP.

Nákladní loď OS 35 plující pod vlajkou Tuvalu se v úterý ráno srazila s tankerem ADAM LNG, který se po vykládce zkapalněného zemního plynu vracel z Malty. Vedení přístavu v Gibraltaru poškozenou loď navedlo k mělčině, aby zabránilo jejímu úplnému potopení. Všech 24 členů posádky bylo evakuováno, nikomu se nic nestalo.

Zatím není jasné, co k nehodě vedlo, ani jaký dopad na životní prostředí bude nehoda mít.

AP dnes uvedla, že v souvislosti s nehodou byl zatčen jeden člověk. Zdroje listu El País uvedli, že zadrženým je kapitán havarované lodi, který podle nich neuposlechl pokyny vedení přístavu.

Loď měla v nádržích 215 tun těžkého topného oleje, 250 tun nafty a 27 tun mazacího oleje. Potápěčům se již podařilo zapečetit otvory, z nichž palivo unikalo. Stále však hrozí, že se loď rozlomí na dvě části, což by odstranění vraku dál zkomplikovalo.

Odčerpání paliva, které v nádržích zbývá, bude mít na starost společnost, která loď pojistila. Ve vysílání španělské televize TVE to dnes řekl gibraltarský premiér Fabian Picardo. Odčerpání bude trvat asi 50 hodin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist