https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-hane-se-vyskytuje-drop-velky-preckal-zde-i-dosavadni-zimu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Hané se vyskytuje drop velký, přečkal zde i dosavadní zimu

21.2.2020 00:12 | PŘEROV (ČTK)
Na střední Moravě již několik měsíců pobývá největší polní pták Evropy, drop velký. / Ilustrační foto
Na střední Moravě již několik měsíců pobývá největší polní pták Evropy, drop velký. / Ilustrační foto
Na střední Moravě již několik měsíců pobývá největší polní pták Evropy, drop velký. K překvapení zdejších ornitologů sem nejenže zavítal mimo svůj hnízdní areál, ale setrval zde navíc po celou zdejší zimu, což považují za zcela unikátní. Mohutný pták, který může dosáhnout váhy až 16 kilogramů a rozpětí křídel více než dvou metrů, je k vidění kolem Tovačova. Podle odborníků se zde vyskytl zhruba po 15 letech. Předpokládají však, že se v nejbližší době vydá směrem do svého nejbližšího hnízdiště v Rakousku. Nevěstu si totiž na Hané nenajde.
 

O jeho výskytu ornitologové informovali až nyní. Považují ho totiž za tak vzácný, že jej nechtěli vyplašit. "Drop se na střední Moravě vyskytuje od konce srpna, ale to, že tu přečkal i zimu, je zcela ojedinělé. Naposled zde byl viděn kolem roku 1995. Tehdy však kolem Henčlova a Troubek pouze proletěl, od té doby už ho tady nikdo neviděl," řekl minulý týden místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Hanou si pro zimní pobyt jeden z nejtěžších ptáků na světě vybral zřejmě i díky velice mírné zimě. "V místech, kde se zdržuje, nejsou žádné velké rozlehlé lány, ale jsou tam menší pole s různými plodinami. Nachází tam stále nějakou potravu. I když zemědělci něco na podzim zaorali, přesunul se vedle a tam vždy nějaký ozim zůstal. Je tam pro něj příznivé zemědělské hospodaření," podotkl Šafránek.

Podle odborníků jde o mladého ptáka, který začíná dospívat. Roste mu totiž podle Šafránka péřový vous, což je znak dospívajících samců. "Předpokládáme, že si bude chtít najít samici, což u nás nenajde. Pokud má trochu rozumu, vrátí se zpět na své hnízdiště," podotkl Šafránek. Přesto ornitologové doufají, že se na Hanou vrátí. "Je to náš sen. Když už tady vydržel tak dlouho a líbí se mu tady, mohl by tady příště zimovat znovu, přiletět i se samicí a nemusel by už táhnout zpět na jih," dodal Šafránek.

Drop velký zaujme pozorovatele především rozměry. Samice váží kolem pěti kilogramů, samec až 16 kilogramů. Rozpětí křídel ornitologové uvádějí mezi 170 až 240 centimetry. "Je to jeden z největších ptáků Evropy. Srovnatelně velký je s pelikánem, což je vodní pták," dodal místopředseda spolku. Podotkl, že jeho nejbližší hnízdiště jsou v Rakousku a v Maďarsku, ojediněle hnízdí i na Slovensku. Mladí samci občas opouštějí hnízdiště a někteří se vzácněji zatoulají i do střední a východní Evropy. Loni byli podle Šafránka dva dropi viděni na Novojičínsku, vyskytuje se na Znojemsku.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Alena Horáková
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

21.2.2020 18:16
https://birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=8449544
Odpovědět
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist