https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-hrbitov-ve-slovenskem-ruzomberoku-chodi-medvedi-hrozi-jim-utraceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na hřbitov ve slovenském Ružomberoku chodí medvědi, hrozí jim utracení

11.6.2023 15:24 | RUŽOMBEROK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Úřady ve slovenském Ružomberoku omezily návštěvní dobu jednoho z hřbitovů ve městě, protože na něj chodí několik medvědů. Informují o tom slovenská média. Zásahový tým se bude snažit medvědy v příštích dnech odchytit a pak budou podle starosty Ľubomíra Kubáně utraceni.
 

Na hřbitov chodí až pět medvědů: dva samci a jedna samice s mláďaty. Zvířata rozbíjejí na hrobech svícny a vyžírají svíčky, píše portál aktuality.sk. Zřejmě je láká příměs hovězího nebo vepřového loje ve svíčkách.

Hřbitov, který je běžně otevřený nepřetržitě, se nyní na noc zavírá a lidé nemají na náhrobcích zapalovat svíčky. Medvědi se ze hřbitova nenechají vyplašit, nepomohlo ani posílení policejní hlídky.

"Upřímně věřím, že děláme účinné kroky k odstranění problémů s medvědy, kteří ohrožují majetek a život obyvatel Ružomberoku," řekl starosta Kubáň. Dodal, že medvěd hnědý je chráněný i podle evropské legislativy a regulační odstřel není v současnosti možný. Medvědy je povoleno usmrtit po splnění konkrétních podmínek, a to pokud zvíře přestalo být plaché, ohrožuje zdraví a majetek lidí a neexistuje jiné řešení.

Ochránci přírody doufají, že medvědici s mladými vystraší odchyt samců a na hřbitov se už nevydá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

11.6.2023 18:34
Podle tézí ekoteroristů se šelmy nepřemnožují a proto mají v přírodě pořád dostatek potravy. Pokud v Ružomberoku chodí stabilně na místní hřbitov pět medvědů, aby vyžírali na hrobech svíčky, evidentně je někde něco špatně.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 08:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jak to dopadá, když někdo nereaguje na tyto "jasné signály", se dočteme za pár dnů/týdnů. Ta zvířata trpí hladem, když se uchylují k něčemu takovému. Myslím, resp jsem si jist, že je "slovenské špecifikum".
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.6.2023 09:40 Reaguje na Karel Zvářal
Aby to nakonec nedopadlo jako v té holandské rezervaci, kde strážci krmí vlky. Viděl jsem fotky nějaké rodinky, která šla po cestě, přiběhl k nim vlk a evidentně žebral o jídlo. On už i ten žebrající vlk je nářez, ale žebrající medvěd, to by bylo doslova o držku. Amíci by mohli povídat. Jinak je jasné, že ti medvědi vyžírající svíčky, to je signál obrovské systémové chyby. A odchyt těch pěti jedinců nic neřeší. Je to jako bychom člověku, který trpí rakovinou kůže, ten nádor přelepili leukoplastí.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

12.6.2023 09:12
Slovenske hory jsem pred rokem 1990 bral jako svuj domov ale dnesni Slovensko ja skoro uz neznam. Z toho, co ale ctu o tamni politicke situaci mi prijde, ze tam je ta situace "pokrokova, liberalni a bohata Praha versus zaostaly zapskly a chudy venkov" jeste vyhrocenejsi (Bratislava a okoli versus zbytek statu) nez u nas. K tomu patri i ten fakt, ze ochranci prirody a struktury s nimi spojene (to je samozrejme ta prazska resp. bratislavska strana sporu, i kdyz jejich representanti bydli v Peci p. Snezkou ci v Tatranske Lomnici) jsou tam jeste bigotnejsi, nez v Cesku
(i kdyz treba ti sumavsti si nemaji s tatranskymi co vycitat)
Prijde mi (vidim to tedy jen zdalky) ze to tam skonci (volebnim) prevratem, na jehoz konci bude Bratislava tim politicky porazenym - a militantni "ekologove" s ni. Medvedi terorizujici stredoslovenske obce budou proste vystrileni, "polovniku" pro ktere to bude vzrusujici hra se prave v te diky liberalismu zchudle casti zeme najde nepochybne dost. Co si pujdou vybojovat uzemi kolem svych vesnic a mestecek, ktere jim uzmul
medveda jeho bratislavsky ochrance/liberalni podporovatel zpet. Kdyz nebudou mit penize ani na cestu k dalekemu mori ale ani zalyzovat si ve "svych" horach - tak aspon na maliny budou zase moci jit do blizkeho lesa bez obav. "Vlada veci tvych do rukou tvych se opet obrati"
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

17.6.2023 09:21 Reaguje na Miloš Zahradník
Dnešné SLovensko ?
Množstvo ľudí sa odsťahovalo do miest. Ale zástavba na vidieku a v podhorí neubudla - jednak preto, že vidiecke chalupy boli prerobené na rekreačné chaty, jedna sa niektorí presťahovali na vidiek- väčšinou v blízkosti miest.
Na poliach v blízkosti pôvodných dedín sa stavajú nové domy. Číme je mesto bližie, tým viac nových štvrtí v tých dedinch pribúda.

Vo veľkom sa zvýšila apartmánová výstavba v poľnohospodárskej krajine (evidentne mnohí slováci majú dosť vaty a potrebujú ju niekam uložiť proti inflácii). Takže sú veľké tlaky od developerov na horské doliny aj denudačné územia riek.

Najhorší príklad je podľa mňa zastavaná demänovská dolina, doslova mestečko v úzkej doline pod chráneným jaskynným systémom. V závere doliny je niekoľko hotelov, dominuje im nový obrí hotel, ktorý patrí do mesta a nie do hôr. Tam radšej ani nechodte, ak si nechcete skaziť náladu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.6.2023 09:28
Aktivistům doporučuji program :"medvěd do každé rodiny" a nikoliv pouze
na hřbitovy, do ulic, dobývající se do školek a hotelů. Takový medvěd v
paneláku by mohl být ukázkový příklad soužití lidí a šelem v dnešní době. To už ochranáři nadobro přišli o rozum, když váhají s odstřelem medvědů
na hřbitově? K čemu všemu musí ještě dojít, než dostanou rozum, že je
už jich na Slovensku přespříliš? Obávám se, že i tam asi přijde ke slovu
anarchie bezmocných, kteří to vyřeší po svém. Myslím si, že k tomu mnozí
nemají daleko, když s obyčejnými Slováky o tom diskutuji.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.6.2023 19:58
Podmínky odstřelu jsou podle mne splněny.
Zvíře přestalo být plaché - vyskytuje se dlouhodobě a pravidelně na místech s intenzívním lidským pachem.
Ohrožuje zdraví a majetek lidí - poškozuje vykrádáním svíček a chozením po hrobech hroby a člověka, který by tam přišel ty hroby udržovat by snadno medvěd napadl a zranil nebo zabil.
Neexistuje jiné řešení - medvědi se ze hřbitova nenechají vyplašit.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.6.2023 12:57 Reaguje na Radim Polášek
Bohužel je to víc zvířat, která musí být zlikvidována.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

17.6.2023 09:23
Radi by sme darovali niekoľko tuctov medveďov nemcom ale najzelenší národ na svete , ktorí miluje zvieratká ako seba samých o tom nechce ani počuť.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist