https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-hrebenech-krkonosich-nekdo-rozdelal-ohen-hazard-rekl-mluvci-spravy-krnap
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na hřebenech Krkonoších někdo rozdělal oheň, hazard, řekl mluvčí Správy KRNAP

29.7.2022 10:51 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Navzdory výstraze před vznikem požárů ve volné přírodě v noci na čtvrtek na hřebenech Krkonoš někdo rozdělal oheň. Jen shodou okolností nevznikl požár, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. S výstrahou se pojí také zákaz rozdělávání ohňů. Správa KRNAP minulý týden vydala varování před požáry a vyzvala návštěvníky hor, aby se vyvarovali rozdělávání a udržování otevřených ohňů, v lesích je zakázáno i kouřit.
 

Od neděle hasiči likvidují rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko na Děčínsku. Výstraha před nebezpečím vzniku a šířením požáru nadále v Čechách zůstává v platnosti.

"Všichni sledujeme, co se děje v Českém Švýcarsku a u nás na hřebenech v Černém sedle nad Martinovkou si v noci někdo rozdělal otevřený oheň! A jelikož je tam dřeva málo, tak k tomu použili tyče, které tam má Horská služba jako zimní značení. Ráno to sotva zalili, možná vodou z lahve, kterou jsme nalezli poblíž," uvedl na webu Drahný.

Podle něj na nedostatečně uhašené ohniště ráno narazil člen Horské služby Krkonoše. "Nebýt pracovní cesty kolegy z Horské služby, který ještě teplé ohniště nalezl, a nahlásil, a našeho strážce, který jej přinesenou vodou dohasil, tak jsme mohli Českému Švýcarsku směle konkurovat," uvedl Drahný.

Zvýšené riziko vzniku požáru podle Správy KRNAP trvá v Krkonoších nejenom v lesích, ale i na loukách či třeba na smilkových trávnících krkonošské tundry. Správa varovala také před zapalováním svíček u pomníků a božích muk. "Zesílenou pozornost požárním rizikům v současné době věnují také naši strážci a lesníci v terénu. Žádáme přesto návštěvníky, aby si všímali svého okolí a hlásili jakýkoli zárodek možného požáru," uvedl Drahný.

Lidé mohou v těchto případech volat buď přímo hasičům na nouzovou telefonní linku 150, případně na linku Integrovaného záchranné systému 112 nebo na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP 737 211 113.

Uvedené zákazy, jako je táboření ve volné přírodě mimo vyhrazená místa, zákaz kouření v lese, rozdělávání ohňů a podobně, podle Správy KRNAP vyplývají nejen z lesního zákona, ale také ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

V posledních dnech se příklady nezodpovědného chování lidí ve volné přírodě v Královéhradeckém kraji objevili na několika místech. Hasiči například o víkendu hasili doutnající ohniště ve vyprahlém obtížně přístupném lesním porostu nad jezerem Pískovna v Adršpašských sklách na Broumovsku, oheň se naštěstí nerozšířil. Před týdnem ve čtvrtek devět jednotek hasičů bojovalo na Broumovsku ve skalách s lesním požárem u Božanova v blízkosti česko-polské hranice, vypomáhal i policejní vrtulník. Požár nezpůsobil žádnou škodu. Příčinou čtvrtečního lesního požáru u Božanova byla nedbalost. Hasiči v místě našli ohniště.

Adršpašsko-teplické skály na Broumovsku podobně jako Krkonoše patří mezi oblíbené turistické cíle v Královéhradeckém kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Vl K

29.7.2022 13:51
"v lesích je zakázáno i kouřit." Takto text skoro zní, jakoby se jinak v lesích mohlo kouřit.
V lesích se nekouří.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist