https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jesenikem-vyrostla-tresnova-alej-zapojilo-se-na-sto-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nad Jeseníkem lidé vysadili novou třešňovou alej

14.11.2017 09:09 | JESENÍK (ČTK)
Nad Jeseníkem poblíž Priessnitzových léčebných lázní byla v sobotu vysazena nová třešňová alej čítající pět desítek stromů. Lemuje cestu vedoucí k Editinu prameni.
Nad Jeseníkem poblíž Priessnitzových léčebných lázní byla v sobotu vysazena nová třešňová alej čítající pět desítek stromů. Lemuje cestu vedoucí k Editinu prameni.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Cink / Arnika.org
Nad Jeseníkem poblíž Priessnitzových léčebných lázní byla v sobotu vysazena nová třešňová alej čítající pět desítek stromů. Lemuje cestu vedoucí k Editinu prameni. Do akce pořádané spolkem Arnika se zapojila stovka lidí všech věkových kategorií. Vysazení stromořadí podpořila veřejnost ve sbírce s názvem Lopatka pro alej, už počtvrté ji pořádala Arnika. Informovala o tom Marcela Klemensová z Arniky.
 

"Vysázeli jsme 50 stromů, jde o třešňovou alej pěti odrůd. Třešně jsou cizoprašné, museli jsme tedy namíchat odrůdy tak, abychom se dočkali ovoce a také podle toho, aby sedly do této drsné krajiny. Lidí přišlo opravdu hodně, bylo jich tady kolem stovky," uvedla Klemensová, která je zároveň vedoucí kampaně Zachraňme stromy.

Stromořadí zdobící krajinu nad Jeseníkem vzniklo díky ochotě dárců, do kampaně na vysázení aleje přispívali lidé z celé republiky. "Prostředky jsme získali ze sbírky Lopatka pro alej. Přispělo 300 lidí z celé země, zhruba pětina z nich pochází odtud. Vybralo se dohromady 200.000 korun," doplnila Klemensová. Peníze pomohly pokrýt výdaje spojené s výsadbou, na pořízení kvalitních sazenic, kůlů a dalších ochranných prvků, ale i pracovního vybavení pro dobrovolníky, doplnili zástupci Arniky.

Zástupci Jeseníku projekt přivítali a pomohli vysazení aleje po technické stránce. "Je to určitě dobrý nápad, líbil se mi od počátku. Organizátorům jsme vyšli vstříc, vyřídili jsme potřebná souhlasná stanoviska i souhlas majitele jednoho soukromého pozemku, přes který alej vede. Do sázení se dnes zapojili lidé všech věkových kategorií, nechyběli ani senioři a rodiny s malými dětmi. Bylo z jejich zapojení cítit nadšení," řekla dnes ČTK místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Díky sbírce Lopatka pro alej se podařilo vysadit v roce 2014 alej v místní části Zlína ve Štípě, o rok později ve Šluknově na Děčínsku a loni podpořili lidé nové stromořadí v Malých Hošticích na Opavsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist