https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jihu-moravy-pribylo-mist-ktera-spasaji-ovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jihu Moravy přibylo míst, která spásají ovce

30.8.2020 02:12 | HUSTOPEČE (ČTK)
Oblastí, v nichž se pasou ovce, na jihu Moravy ještě přibude.
Oblastí, v nichž se pasou ovce, na jihu Moravy ještě přibude.
V Jihomoravském kraji přibylo míst, která spásají ovce, což je ekologický a šetrný způsob, jak se zbavit vysoké trávy i v těžko přístupném terénu. Ochranáři tím podporují i zlepšení podmínek pro růst ohrožených druhů. Při zavádění pastvy u Hustopečí na Břeclavsku to uvedl za projekt Life Vilém Jurek. Projekt na ochranu vybraných území cílí.
 

Ovce a také kozy na Kamenném vrchu u Hustopečí budou spásat zhruba stohektarovou plochu. Projekt s názvem Life Sub-pannonic se však v kraji rozbíhá i v dalších šesti evropsky významných oblastech. "Projekt je zaměřený na ochranu nejcennějších biotopů, zavádění pastvy, kde dosud nebyla, a také na podporu pelyňku Pančičového, což je kriticky ohrožený druh a v České republice se vyskytuje jen na třech lokalitách," uvedl Jurek.

Nově se tak ovce pasou například na území Bílého kopce u Čejče či Hochberku. Jde o desítky zvířat. Na Kamenném vrchu se na pasení podílí se svými stády pět pastevců, jde asi o stovku ovcí, ale také koz. V největším stádu, které čítá asi 50 kusů, jsou i tři telata. Kromě zavádění pastvy ochránci v některých místech likvidují i invazivní druhy, například pajasan žláznatý, či vyřezávají křoviny.

Oblastí, v nichž se pasou ovce, na jihu Moravy podle Jurka ještě přibude. V příštím roce se bude rozbíhat další z programů Life, díky kterému se ovce dostanou na dalších sedm míst.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

31.8.2020 07:02
Jen tak dál :)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist