https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kampe-12.kvetna-zacne-exterierova-vystava-udrzitelnost-a-civilizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Kampě 12. května začne exteriérová výstava Udržitelnost a civilizace

11.5.2023 10:22 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MadeleineSteinbach / Depositphotos
Exteriérová výstava Udržitelnost a civilizace, která nabídne 39 ucelených témat na solárně nasvícených panelech, začne 12. května na pražské Kampě. Za expozicí poukazující na nutnost změny myšlení a chování dnešní společnosti stojí se svými spolupracovníky archeolog a egyptolog Miroslav Bárta. Nová výstava, navazující na výstavy Voda a civilizace a Energie a civilizace, klade důraz mimo jiné na téma migrace a udržitelnosti. Přístupná bude 24 hodin denně zdarma do 28. června. ČTK o tom za organizátory informovala Radka Kvapil Martiníková.
 

"Myšlenka udržitelnosti v této výstavě představuje především vizi fungování světa a každého z nás, která nás může nasměrovat k lepšímu, čistšímu a udržitelnějšímu světu. My jsme první civilizace, která je v mnoha ohledech celoplanetární ve smyslu pohybu kapitálu, informací i výrobků. Celoplanetární jsou i naše problémy. Abychom je zvládli a abychom dosáhli udržitelného způsobu našeho života, potřebujeme vizi a spolupráci nás všech," uvedl Bárta.

Sociální geografka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Eva Janská v souvislosti s výstavou upozornila na to, že migrace může mít značný dopad na životní prostředí, společnost a ekonomiku a je jednou z největších výzev, kterým lidstvo čelí. "Propojení migrace a udržitelnosti je důležité pro budoucnost naší planety a pro to, jak budeme žít a hospodařit s našimi zdroji," sdělila.

Výstavě poskytl záštitu pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). "Délka našich životů je jen kapkou v moři věků, nezbavuje nás to ovšem zodpovědnosti za osud naší planety i na doby budoucí," podotkl.

Organizátor výstavy Bárta z Českého egyptologického ústavu FF UK se nedávno dočkal významného mezinárodního uznání. Americká akademie umění a věd (American Academy of Arts and Sciences) jej přijala se čtyřicítkou nových čestných zahraničních členů. Podle americké edice časopisu Forbes bylo letos uvedeno 269 nových členů. Do sekce společenských a behaviorálních věd, kam je řazena antropologie a archeologie, přibylo 58 osobností.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

13.5.2023 09:07
udržitelnost v historii Země fungovala podle jednoduchého pravidla,
když udržitelnost začala být neudržitelná stala se nějaká katastrofa a ta zajistila ,že o udržitelnost se starala příroda a ne člověk,
neřekl bych ,že jsme první celoplanetární civilizace,
nacházejí totožné se stavební prvky, z kamene, které se vyskytují na více kontinentech ,o tom není pochyb, jen odborníci je zařadili do různých dob, aby jim fungovala jimi vytvořená hypotéza o historii lidstva
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist