https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-klimaticke-konferenci-cop28-dnes-promluvi-svetovi-statnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na klimatické konferenci COP28 dnes promluví světoví státníci

1.12.2023 08:34 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
V Dubaji dnes sérií vystoupení světových státníků pokračuje konference OSN o změně klimatu COP28. Jednání by měl zahájit britský král Karel III, očekávají se také projevy saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, německého kancléře Olafa Scholze nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.
 
Král Karel se ve Spojených arabských emirátech bude zasazovat o větší celosvětovou aktivitu a odpovědnost v oblasti změny klimatu. Bude to jeho první významný projev na toto téma od září 2022, kdy se stal monarchou.

Po roce rekordních teplot je na letošním summitu vyvíjen tlak na urychlení opatření k omezení změny klimatu. Země se však rozcházejí v názoru na budoucnost fosilních paliv, jejichž spalování je hlavní příčinou klimatické změny.

"Svět se nachází na křižovatce. Na celém světě padají teplotní rekordy. Závažnost klimatických dopadů se zhoršuje a stojí lidské životy i živobytí," řekl ve čtvrtek na zahajovací recepci konference výkonný tajemník OSN pro změny klimatu Simon Stiell.

Hostitelská země, Spojené arabské emiráty, je významným producentem ropy a členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a snaží se do debaty o klimatu zapojit i průmysl fosilních paliv. Konferenci letos předsedá ministr průmyslu Spojených arabských emirátů a zároveň šéf státní ropné společnosti ADNOC Sultán Džábir, který kvůli své dvojí roli čelil kritice ekologických aktivistů.

Klimatická konference COP28 ve Spojených arabských emirátech skončí 12. prosince. Očekává se účast až 70 000 vyjednavačů a státních představitelů, zástupců nevládních organizací, ekologů a novinářů. Za Českou republiku se jednání zúčastní premiér Petr Fiala a ministr životního prostředí Petr Hladík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.12.2023 09:07
Politický cirkus nabarvený do zelena , k žádnému zásadnímu průlomu nedojde.
Naprosto zbytečný barnumský megapodnik v režii ropných šejků .
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.12.2023 12:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.12.2023 10:22
Dyškryminace.Čaputová promluví a náš prezídentčík nic.
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.12.2023 12:25 Reaguje na karel krasensky
Možná přijede i Nutella, ten jim to vysvětlí jak bude. Netanjahu brečí smíchy ještě dnes, když si vzpomene na nutellův tahák, z něhož četl něco čemu vůbec nerozuměl, to za celou svou kariéru nezažil.
Odpovědět
sv

sv

2.12.2023 17:14 Reaguje na pepa knotek
Takovou míru sebekritiky bych od tebe nečekal. Ovšem máš pravdu, v tom, že všichni brečí smíchy, když čtou tvoje bláboly.
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.12.2023 09:04 Reaguje na pepa knotek
Nevšímejte si nutel.
Odpovědět
sv

sv

3.12.2023 10:58 Reaguje na Jarka O.
... co mají jako ty, hlavu zastrčenou mezi burešovýma půlkama.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.12.2023 12:11
A svojí uhlíkovou stopu též uvedou ?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.12.2023 14:21 Reaguje na smějící se bestie
Během konference COP 27 loni v Egyptě byly emise spojené s příjezdem cca 46 tis. účastníků 44104 tun CO2 .

Dá se rozumně předpokládat, že COP 28 v Dubaji (70 tis.účastníků) budou kolem 70 tis. tun CO2.
Pokrok nezastavíš!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.12.2023 15:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tím se však nechlubí, že !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.12.2023 03:25
akorát hromada keců....kdyby se to mělo skutečně naplnit, musela by globální výroba v Číně, Evropě a v USA se vrátit do roku 1990. Globální růst by se musel omezit o desítky procent.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist