https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-lipne-zahnizdil-ohrozeny-ptak-rybak-obecny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Lipně zahnízdil ohrožený pták rybák obecný

22.7.2020 13:53 | LIPNO NAD VLTAVOU (ČTK)
Rybák obecný je tažný rybožravý pták, příbuzný racka. K hnízdění si vybírá malé holé ostrovy v rybnících či vodních nádržích nebo štěrkové nánosy v korytech větších řek. Takovéto lokality z české přírody ale postupně vymizely.
Rybák obecný je tažný rybožravý pták, příbuzný racka. K hnízdění si vybírá malé holé ostrovy v rybnících či vodních nádržích nebo štěrkové nánosy v korytech větších řek. Takovéto lokality z české přírody ale postupně vymizely.
Foto | David Nunn / Flickr.com
Na Lipně zahnízdil silně ohrožený pták rybák obecný, příbuzný racka. Přilákaly ho experimentální plovoucí ostrovy, které na lipenskou nádrž umístili již dříve vědci, aby tam zvýšili druhovou rozmanitost. Ptáky objevili hydrobiologové z Biologického centra Akademie věd (AV) ČR při pravidelné kontrole těchto pokusných ostrovů. ČTK to sdělila referentka publicity Biologického centra AV Daniela Procházková.
 

Na plovoucích ostrovech našli vědci čtyři hnízda se šesti mláďaty rybáka obecného. Ten je v červeném seznamu v kategorii ohrožených druhů ptáků.

"Z hlediska ornitologie je to první vzácný nález na našich plovoucích ostrovech. Tento úspěch byl dán zřejmě tím, že ostrovy byly celou sezonu v Hadí zátoce, kde mají ptáci klid. Na jaře si ostrovy našli a poté zahnízdili," řekl Milan Muška z Biologického centra AV ČR. Jak dodal, je to nejvýše doložené hnízdění rybáků v ČR a může to být základ hnízdní kolonie.

Rybák obecný je tažný rybožravý pták, příbuzný racka. K hnízdění si vybírá malé holé ostrovy v rybnících či vodních nádržích nebo štěrkové nánosy v korytech větších řek. Takovéto lokality z české přírody ale postupně vymizely, a tak v ČR hnízdí každoročně už jen několik set párů.

Plovoucí ostrovy dali českobudějovičtí vědci na lipenskou přehradu poprvé na jaře v roce 2017. Chtějí tak zvyšovat biologickou rozmanitost a snižovat živinovou zátěž v nádrži. "Kvůli kolísání hladiny totiž břehy lipenské nádrže tvoří zejména písečné pláže nebo suťové pole a téměř zde chybí příbřežní oblasti porostlé vodními rostlinami. Plovoucí ostrovy tak uměle nahrazují tato přirozená stanoviště a poskytují útočiště nejrůznějším druhům ryb, bezobratlých živočichů, ptáků i rostlin," uvedla Procházková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2020 05:56
Plovoucí ostrovy jsou nedobytné pevnosti, které přirozené prostředí s hladovými predátory nemůže nahradit.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

23.7.2020 09:58 Reaguje na Karel Zvářal
"Kvůli kolísání hladiny totiž břehy lipenské nádrže tvoří zejména písečné pláže nebo suťové pole a téměř zde chybí příbřežní oblasti porostlé vodními rostlinami. Plovoucí ostrovy tak uměle nahrazují tato přirozená stanoviště a poskytují útočiště nejrůznějším druhům ryb, bezobratlých živočichů, ptáků i rostlin,".

Umělé ostrovy jsou z nouze ctnost a ne lepší řešení než přirozená krajina... ta má vždy více funkcí než jen jednu v tomto případě hnízdění jednoho druhu ptáka...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.7.2020 12:10 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Blábol jako vždycky, resp. většinou. 1) Plovoucí ostrůvky nejsou pokusné, tj. "originální" (to je zavádějící), ale DÁVNO ODZKOUŠENÉ v Polsku (viz. níže) i u nás. Přitom u sousedů mají přímo neúrekom možností, aby hnízdili tzv. přirozeně, tak proč jim nabízet cosi "umělého"? 2) Ptáci mají tzv. "přirozenou inteligenci" (mimochodem neznám nepřirozenou), které říkáme instinkt, kdy poznají kvality hnízdiště, v první řadě jeho bezpečnost před predátory. 3) Na tom Lipně ostrov zarostlý vegetací je, tak proč ho neobsazovali dříve, když přirozené je lepší?

https://www.ifauna.cz/ruzne/clanky/r/detail/4918/rybaci-hnizdi-na-plovoucich-ostruvcich/

52.4039436N, 19.9856689E

48.7620517N, 14.0206292E

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist