https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-nove-a-setrnejsi-lampy-mohou-obce-ziskat-az-2-miliony-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na nové a šetrnější lampy mohou obce získat až 2 miliony korun

26.7.2018 00:11 | PRAHA (ČTK)
Obce mohou dostat až dva miliony korun, celkem na výměny lamp půjde 120 milionů korun. / ilustrační foto
Obce mohou dostat až dva miliony korun, celkem na výměny lamp půjde 120 milionů korun. / ilustrační foto
Zdroj | MÚ Jesenice
Na rekonstrukci veřejného osvětlení v obcích, které chtějí chránit prostředí před světelným znečištěním, půjdou peníze ze dvou ministerstev. Obce mohou dostat až dva miliony korun, celkem na výměny lamp půjde 120 milionů korun. Oznámilo to ministerstvo životního prostředí (MŽP) a ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na včerejší tiskové konferenci.
 

"Výzva vychází z programu Efekt a zároveň ze Státního fondu životního prostředí," řekla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Peníze mají zajistit jak energeticky šetrnější, tak vhodněji svítící lampy. Ministryně očekává, že úspory dosáhnou kolem 30 milionů korun, z dotací se vymění přes 60.000 lamp do konce roku 2021. Kdyby se podle ní vyměnily všechny nevhodné lampy, uspořily by se až dvě miliardy korun.

"Ideální osvětlení je takové, které nesvítí nahoru nebo do stran, ale skutečně jen tam, kam má," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Šetrnost k prostředí spočívá podle něj i v omezení doby osvětlení na dobu skutečně nutnou. Peníze podpoří jen ty projekty, které budou mít přijatelnou míru světelného znečištění. "Technicky to lze vyjádřit v parametru teploty chromatičnosti. Budou tedy zvýhodněny žádosti, které v celkovém rekonstruovaném úseku osadí svítidla s teplotou chromatičnosti maximálně 2700 K (kelvinů) a se zaměřením do dolního poloprostoru," uvedla ministerstva ve společné tiskové zprávě.

Většina peněz půjde z programu MPO s názvem Efekt, který je zaměřený zejména na energetické úspory. Konkrétně je to 90 milionů korun pro obce mimo chráněné oblasti. Naopak sídla v chráněných krajinných územích mohou žádat o peníze ze Státního fondu životního prostředí, celkem je pro ně určeno 30 milionů. "Přílohou výzvy bude konkrétní seznam," řekl Brabec.

Zájem o výměny osvětlení podle něj mají obce již nyní, ministerstvo zaznamenalo předběžné dotazy. Při velkém zájmu bude podle něj úřad jednat o možném navýšení určené částky. Jedna obec může požádat nanejvýš o dva miliony korun, dotace pokryje 50 procent nákladů. Doposud stát přispíval na obdobné rekonstrukce osvětlení jen těm obcím, které leží na území národních parků.

O peníze mohou obce žádat od začátku září do konce října. Ministerstva plánují v září semináře v Praze a v Olomouci, na kterých se zájemci dozvědí podrobnosti k podávání žádostí. Ke snížení světelného smogu se vláda přihlásila letos v březnu, další resorty připravují například kampaň o škodlivosti modré složky světla na zdraví či analýzu osvětlení z dopravy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist