https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-novem-zelandu-pripada-pet-ovci-na-cloveka-nejmene-za-poslednich-170-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Novém Zélandu připadá pět ovcí na člověka, nejméně za posledních 170 let

28.5.2023 01:53 | WELLINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Novém Zélandu nyní připadá na jednoho člověka v průměru pět ovcí. Tento poměr je tak nejnižší za 170 let, kdy se o počtu chovaných zvířat vedou záznamy. Za klesající popularitou chovu ovcí je odklon farmářů k lesnictví i klesající cena vlny, napsal deník The Guardian.
 

Obrovská stáda ovcí jsou pro Nový Zéland stejně charakteristická jako zelená krajina, která se objevila i v sérii filmů o Pánu Prstenů. Kdysi se v zemi chovalo tolik ovcí, že na každého člověka připadalo malé stádo. Na začátku 80. let 20. století bylo ovcí nejvíc, na jednoho Novozélanďana jich průměrně připadlo 22.

Tento týden zveřejněné statistiky uvádějí, že loni v červnu žilo na Novém Zélandu 25,3 milionu ovcí, což je o 400 000 nebo o dvě procenta méně než o rok dříve.

Na souostroví v Tichém oceánu žije 5,15 milionu obyvatel a na každého z nich tak v průměru připadne pět ovcí. Tento poměr sice klesá, ale stále je vyšší než v Austrálii, uvedl statistik Jason Attewell. "Austrálie má nyní třikrát více ovcí než Nový Zéland, ale poměrně připadají jen tři ovce na jednoho Australana," uvedl Attewell.

Světové ceny vlny za posledních deset let výrazně klesly. Průměrná cena vlny vyvážené z Nového Zélandu mezi lety 2013 a 2021 klesla téměř na polovinu z 6,74 na 3,77 novozélandského dolaru (z asi 93 na 52 korun) za kilogram.

V důsledku propadu cen během pandemie covidu-19 dostávali britští farmáři za vlnu v průměru pouhých 32 pencí (necelých devět korun) za kilogram, což sotva pokrylo náklady na stříhání, dodal The Guardian.

V Česku se výkupní ceny pohybují okolo deseti až 15 korun za kilogram, ale mnohde je výkup pozastaven, řekl ČTK chovatel z Vysočiny.

Na Novém Zélandu stále více chovatelů ovcí na horách prodává farmy nebo je proměňuje na lesnická hospodářství. Výsadba stromů totiž s vidinou prodeje uhlíkových kompenzací slibuje vysoké výnosy.

Nezávislá zpráva z roku 2022, kterou si nechala vypracovat skupina na podporu farmářů Beef and Lamb NZ, zjistila, že od roku 2017 bylo prodáno 175.000 hektarů farem s chovem ovcí a hovězího dobytka s úmyslem přeměnit je na lesní hospodářství. Zpráva tak došla k závěru, že zemědělství zaměřené pouze na snížení emisí oxidu uhličitého bylo "hlavní hnací silou nárůstu prodeje farem" a v letech 2020 až 2021 představovalo v 39 procentech důvod k prodeji farmy a jeho přeměnu z živočišné na lesnickou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist