https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-nymbursku-kraj-vyhlasil-novou-prirodni-pamatku-ma-pres-140-hektaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Nymbursku kraj vyhlásil novou přírodní památku, má přes 140 hektarů

1.2.2016 15:32 | PRAHA (ČTK)
"Ze zajímavých rostlin se tu vyskytují například hrachor bahenní, česnek hranatý, pryšec bahenní, žebratka bahenní (na snímku), šišák hrálovitý a český endemit kostival český," uvedl krajský náměstek pro oblast životního prostředí Marek Semerád
"Ze zajímavých rostlin se tu vyskytují například hrachor bahenní, česnek hranatý, pryšec bahenní, žebratka bahenní (na snímku), šišák hrálovitý a český endemit kostival český," uvedl krajský náměstek pro oblast životního prostředí Marek Semerád
Středočeský kraj vyhlásil na Nymbursku novou přírodní památku Louky u Choťánek, zabírá plochu víc než 140 hektarů. Žijí v ní vzácní živočichové a rostliny vázané na bažinné a podmáčené prostředí. O zřízení nové přírodní památky rozhodli krajští radní. ČTK o tom informovala mluvčí středočeského hejtmanství Nicole Mertinová.
 

Lokalita se nachází na území obcí Choťánky, Kluk, Poděbrady a Libice nad Cidlinou. "Ze zajímavých rostlin se tu vyskytují například hrachor bahenní, česnek hranatý, pryšec bahenní, žebratka bahenní, šišák hrálovitý a český endemit kostival český," uvedl krajský náměstek pro oblast životního prostředí Marek Semerád (ČSSD). Endemit je druh, který se vyskytuje pouze na jednom určitém území a jinde na světě ne.

Speciální jsou i společenstva ptáků a vzácného hmyzu, jejichž zástupci se vyskytují také na stromech poblíž řeky Labe. Mezi vzácné živočichy v přírodní památce patří třeba brouk kozlíček vrbový nebo ptačí pěvci lejsek bělokrký a moudivláček lužní.

Území je unikátní kombinací cenných rostlin i živočichů, kteří žijí právě na loukách v okolí Labe. "Zachovalo se zde přibližně deset hektarů kvalitních lučních biotopů. U zbývající rozlohy luk již došlo k určité degradaci," doplnil Semerád.

Středočeský kraj vyhlásil novou přírodní památku Louky u Choťánek také z toho důvodu, že mokřady a vlhké louky patří k nejohroženějším biotopům v Evropě.

Ve Středočeském kraji je více než 150 přírodních památek. Patří k nim Kolínské tůně, lom v Kozolupech, Břežanské údolí nebo Černolické skály.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist