https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ochranu-pred-suchem-i-povodnemi-pujde-z-dotaci-eu-1-25-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na ochranu před suchem i povodněmi půjde z dotací EU 1,25 miliardy Kč

31.10.2016 10:14 | PRAHA (ČTK)
V první výzvě za 1,1 miliardy korun je podle MŽP možné čerpat dotace na snížení rizika vzniku povodní, zlepšení průtoku nebo naopak zvýšení retenčních schopností koryt vodních toků a přilehlých niv.
V první výzvě za 1,1 miliardy korun je podle MŽP možné čerpat dotace na snížení rizika vzniku povodní, zlepšení průtoku nebo naopak zvýšení retenčních schopností koryt vodních toků a přilehlých niv.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na lepší využití srážkové vody, protipovodňová opatření a budování výstražných systémů půjde z evropských dotací dalších 1,25 miliardy korun. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se Státním fondem životního prostředí ČR dnes vyhlásily dvě nové výzvy z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Letos už podle ministra Richarda Brabce (ANO) schválily na protipovodňová opatření a zlepšení retenčních schopností krajiny a odtokových poměrů téměř 300 projektů za 1,3 miliardy korun. o tom informovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.
 

V první výzvě za 1,1 miliardy korun je podle MŽP možné čerpat dotace na snížení rizika vzniku povodní, zlepšení průtoku nebo naopak zvýšení retenčních schopností koryt vodních toků a přilehlých niv. Žádat o ně mohou jak správci toků či organizační složky státu, tak i fyzické osoby, které podnikají v oboru.

Dalších 150 milionů korun ve druhé výzvě mohou využít zejména obce a města na budování výstražných a hlásných systémů, včetně místního rozhlasu a varovných sirén. Peníze mohou jít i na budování digitálních povodňových plánů. Všechny projekty se přitom musejí dokončit nejpozději do konce roku 2023.

Ministr uvedl, že jeho resort klade důraz na projekty zaměřené na obnovu, výstavbu, rekonstrukci nebo modernizaci vodních děl sloužících k protipovodňové ochraně. "Jedná se o suché nádrže, retenční nádrže a poldry a výstavbu nebo rekonstrukci bezpečnostních přelivů," řekl. Za důležité považuje zejména to, aby se efektivně využívala srážková voda v obcích.

"V obou nově otevřených výzvách činí výše dotace 85 procent z celkových způsobilých výdajů u všech podporovaných aktivit s výjimkou projektů zaměřených na budování varovných systémů, u kterých je dotace sedmdesátiprocentní," dodal šéf státního fondu Petr Valdman.

Žádosti o dotace bude fond přijímat od úterý 1. listopadu do 5. ledna příštího roku.

mrz rot


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

31.10.2016 16:09
Skvělý plán jen mi nevím ani proč opět zavání velkým kšeftem a zřejmě bude opředen nějakým nápadem na regulací nebo buzerací občanů, stejně jako v případě kotlíkových dotací anebo zelené... Mimochodem od roku 1948 do roku 1989 se zvýšili zásoby povrchové vody 450 krát, s tím spojené zásoby podzemních ani nelze vyčíslit a lidem jež se museli vystěhovat ze zatopených oblastí se postavili nové domy, nebo dostali slušné odstupné. Jaké jsou plány teď? Zatím jsem zaregistroval jakési dotace pro občany na nádrže na záchyt dešťové vody!!! a na informační systém pro obce!!? Tak to je opravdu skvělý plán......ten musel dát práce a přemýšlení. Ještě že už budou brzo volby a snad dojte k rotaci politických "kádrů".
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist