https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-orchidejove-louce-v-koprivnici-si-budou-lide-moci-vyzkouset-koseni-i-hrabani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na orchidejové louce v Kopřivnici si budou lidé moci vyzkoušet kosení i hrabání

12.7.2023 22:29 | KOPŘIVNICE (ČTK)
Sečení kosou
Sečení kosou
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na orchidejové louce na sjezdovce pod Červeným kamenem v Kopřivnici na Novojičínsku si budou lidé moci v sobotu vyzkoušet kosení, hrabání i naklepávaní kosy. Workshop dnes již málo používané techniky kosení trávy připravil odbor životního prostředí kopřivnické radnice. ČTK to za radnici sdělila Ilona Mazalová.
 

"V Kopřivnici s kosením kolem paneláků začal pan Vrtělka, kterému vadil hluk z motorových sekaček," uvedla vedoucí městského oddělení lesního hospodářství a ochrany přírody Radka Krysová. Úřad se tím nechal inspirovat ke kosení květnaté louky před radnicí, které se provádí druhým rokem.

"Vzhledem k tomu, že se domníváme, že podobné iniciativy mají smysl a kosení před úřadem mělo příznivý ohlas a pro mnohé bylo inspirací, rozhodli jsme se zpropagovat tuto dovednost v širším měřítku v lokalitě, která je pro tento druh péče vhodná a s lidmi, kteří ji umí a jsou schopni předat," sdělila Krysová.

Workshop pozapomenutých dovedností povedou členové Spolku Almara z Liptálu. "Nenechte se odradit rozlehlostí orchidejové louky. Máme navíc zajištěno sečení i malou mechanizací. Tráva pak bude převezena do kravína na Severu," uvedla Krysová.

Sraz zájemců o kosení je v 08:00 u Lyžařské chaty na Červeném kameni. Kosit se bude do 12:00. Ty, kteří mají svou kosu nebo hrábě, radnice vyzývá, aby je vzali s sebou. "Na místě bude k zapůjčení pouze omezené množství tohoto nářadí," uvedla Mazalová. Pokud by pršelo, přesune se akce na následující sobotu 22. července.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

13.7.2023 13:00
Obdivuji lidi, kteří zvládají práci s kosou, umí to a vypadají u toho elegantně. Sám jsem to kdysi párkrát zkoušel. Při prvním pokusu vypadala posečená plocha jako bych to škubal kombinačkami, kosa musela jít na vyklepání a sám jsem si při kosení připadal jako debil.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.7.2023 13:48
kosa je podobně obtížné náčiní jako lyže. prvních pár pokusů zcela žalostných (velmi pomůže "taneční mistr", který nám v začátku vede zpomalený pohyb, moc rád takhle zaučuji ženy a dívky). do stavu "zplužím sjezdovku" (tj. okoušu louku jak mlsná koza) se dostaneme velmi rychle. a pak to chce cvičit, cvičit a cvičit (a brousit a naklepávat) a postupně se to pomalu zlepšuje. že si připadáte při prvních pokusech s kosou jako debil - nic si z toho nedělejte, rozhodně jím nejste, Vaše snaha zasluhuje respekt.

velmi pomůže vhodná volba počasí a denní doby, ideálně brzy ráno po nočním dešti, když se chystá krásný slunný den a stébla jsou nacucaná a křehoučká jak salátek. sekat suchou trávu (= bez aspoň silné ranní rosy) je trápení.

velkou chybou začátečníků - silných mužů je volba příliš dlouhé kosy (pro začátečníka je ideální sedmdesátka na rovinu a šedesátka do strání). a kovové kosiště nebrat, je těžké a humpolácké. jsou nekonečné diskuse mezi zastánci bavorského a moravského kosiště (já jsem plně v bavorském táboře). když najdete někde na půdě starou kosu a zejména kosiště, tak proboha nevyhazovat! stará kosa z měkkého materiálu je ideální k nácviku naklepávání, staré (nečervotočivé a netrouchnivé) kosiště je pravý poklad, dnešní kosišťata jsou z řezaných hranolků, stará jsou dělaná pořízem a jsou přísně po vláknech a jsou tedy útlejší a lehčí při stejné pevnosti (tuhle jsem vezl na sběrný dvůr nějaký bordel, a z kontejneru jsem vytáhl nádhernou funkční udržovanou starou kosu, hned jsem ji nenápadně ztopil a teď je moje nejoblíbenější).
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

13.7.2023 18:43 Reaguje na Lukas B.
Nejlepší techniku má chlapík na videu níže od cca 12 sekundy:-)

https://www.youtube.com/watch?v=nVhNCTH8pDs
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.7.2023 09:46 Reaguje na Jakub Graňák
šišmarjá, to je prasák humpolácká, tomu bych nepůjčil ani hrábě!
Odpovědět
LB

Lukas B.

14.7.2023 09:54 Reaguje na Lukas B.
třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=6WzjRhDNisU strejcové pěkně sečou
no a tuhle partu můžete směle zaměstnat i na golfovém hřišti: https://www.youtube.com/watch?v=gswbUjGWVSY
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.7.2023 07:46
No kosit orchidejovou louku je +++. No ale EU přijala nařízení o obnově přírody, že bude x (10%, 20%, 50%) obnovováno. Je dost lidí co to umí? Uživí se u toho?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist