https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plazi-novozelandskeho-jizniho-ostrova-uhynulo-31-kulohlavcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pláži novozélandského Jižního ostrova uhynulo 31 kulohlavců

20.3.2022 00:58 | WELLINGTON (ČTK)
Případy, kdy velryby uvíznou na břehu, nejsou nezvyklé, ale příčina není jasná. Častěji se to stává kulohlavcům, kteří jsou příbuzní delfínů. Ilustrační foto
Případy, kdy velryby uvíznou na břehu, nejsou nezvyklé, ale příčina není jasná. Častěji se to stává kulohlavcům, kteří jsou příbuzní delfínů. Ilustrační foto
Na pláži Nového Zélandu uvízla skupina kulohlavců a 31 jich zahynulo. Zpět do moře se podařilo vrátit pět živých zvířat, ale ani ta ne všechna přežila. Neštěstí se stalo u výběžku Jižního ostrova. Skupinu lidé zahlédli poprvé ve čtvrtek. V noci uhynulo 29 zvířat, v pátek ráno se podařilo záchranářům vrátit do vody pět kulohlavců, kteří přečkali noc. Ale o několik hodin později se dva z nich znovu přiblížili břehu a museli být utraceni, oznámil zpravodajský server BBC.
 

"Vzhledem k topografii zdejšího zálivu Golden Bay to není nezvyklá věc. Je to známé místo uvíznutí zvířat. Jsou období, kdy se nic neděje, ale pak přijde několik případů za sebou. Tak to tady je," řekl Dave Winterburn z oddělení ochrany přírody.

Jak uvádí BBC, případy, kdy velryby uvíznou na břehu, nejsou nezvyklé, ale příčina není jasná. Častěji se to stává kulohlavcům, kteří jsou příbuzní delfínů a nejsou řazeni k ohroženým druhům, i když jejich přesný počet není znám.

Nový případ úhynu je z místa zvaného Farewell Spit, což je šestadvacetikilometrový úzký písečný pás vybíhající z Jižního ostrova do moře. Odborníci soudí, že příčinou častého uvíznutí kytovců zde je mělké písečné dno v zátoce a rozlehlé písečné mělčiny, což může narušit systém echolokace, který kytovci využívají k orientaci.

Loni se na tomto místě podařilo zachránit 28 z 50 kulohlavců, kteří zde uvízli. Nejhorší případ vůbec se stal v roce 2017, kdy se na pláž dostalo 700 zvířat a z nich 250 uhynulo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist