https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-podboransku-a-zatecku-plati-kvuli-suchu-zakaz-odberu-vody-z-potoku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Podbořansku a Žatecku platí kvůli suchu zákaz odběru vody z potoků

13.7.2022 00:17 (ČTK)
Právě v této lokalitě se nejvíce projevuje takzvaný srážkový stín Krušných hor a oblast patří mezi nejsusší v republice. Od stejného data až do konce října je zakázáno vodu čerpat také z potoků v okolí sousedního Žatce.
Právě v této lokalitě se nejvíce projevuje takzvaný srážkový stín Krušných hor a oblast patří mezi nejsusší v republice. Od stejného data až do konce října je zakázáno vodu čerpat také z potoků v okolí sousedního Žatce.
Foto | Antonio Jordán / Imaggeo
Na Podbořansku a Žatecku platí kvůli dlouhotrvajícímu suchu zákaz odběru vody z potoků. Zákaz vydaly příslušné vodoprávní úřady. Sucho panuje i na dalších místech na severu Čech, málo vody je v Bílině a v některých úsecích řeky Ohře, vyplývá z informací Povodí Ohře.
 

Povodí s ohledem na dlouhotrvající sucho a nedostatek srážek nyní průběžně prověřuje situaci na vodních tocích, uvedlo na svém webu. Pokud se průtok u některých vodních toků snížil vlivem sucha natolik, že vzniklo nebezpečí kyslíkového deficitu a je ohrožen ekosystém, informují o tom vodohospodáři příslušné úřady. Ty pak zvažují možnost omezení či zákazu odběru povrchových vod z těchto toků i jiného nakládání s povrchovými vodami, které snižuje množství vody v těchto vodních tocích.

Zákaz odběru platí od 30. června na všech potocích, které patří pod vodoprávní úřad v Podbořanech na Lounsku. Právě v této lokalitě se nejvíce projevuje takzvaný srážkový stín Krušných hor a oblast patří mezi nejsusší v republice. Od stejného data až do konce října je zakázáno vodu čerpat také z potoků v okolí sousedního Žatce. Povodí upozorňuje, že dodržování omezení či zákazů se kontroluje.

Informaci o suchu, které ohrožuje život ve vodě, dostaly od Povodí Ohře také některé úřady na Litoměřicku a Děčínsku. Nízký průtok je podle Povodí Ohře na Bílině, na Ohři v Lounech či na Úštěckém potoce na Litoměřicku.

Meteorologové předpovídají pro další dny v regionu pouze lokální přeháňky, teploty porostou a půdní sucho se bude podle portálu Intersucho opět rozvine na většině území republiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kamil Krabice

Kamil Krabice

17.7.2022 08:04
Zákaz který nikdo nevymáhá je na kočku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist