Na potravinářském veletrhu dostaly cenu i rozložitelné žvýkačky
Seznam finalistů obou soutěží potvrzuje aktuální snahu potravinářského průmyslu o přístup ohleduplný k životnímu prostředí. Odborná porota SIAL ocenila produkty prospěšné pro zdraví, s vysokým obsahem zeleniny, jednoduše zpracované, bez zbytečných přísad a vykazující etické, environmentální nebo občanské hodnoty. Vyhrály zeleninové noky, následované máslovými sušenkami a veganskými žvýkačkami bez cukru a bez dopadu na životní prostředí, které se vyrábí z ovocného stromu zapoty obecné.
Dobrým směrem se podle odborné poroty vydali výrobci, kteří používají odpadní materiály z výroby jiných potravin. Existuje několik druhů sušenek upečených ze zbytků obilovin použitých k výrobě piva. Švýcarská společnost Koko Joo získala cenu pro začínající firmy za nealkoholický nápoj vyrobený ze zbytků kakaových bobů.
První místo ve studentské soutěži Ecotrophelia si odnesly dvě portugalské studentky za moučník ve skleněném obalu vyráběný z vody použité k uvaření cizrny doplněné o pomerančovou kůru a včelí pyl.
Kvůli koronaviru se tradiční veletrh v Paříži letos nemohl uskutečnit. Jeho pořadatelé však zachovali tradici udílení cen za inovaci a z více než 500 přihlášených výrobků ocenili medailemi tři nejlepší. V rámci veletrhu SIAL se konala také Ecotrophelia Europe, která každoročně oceňuje inovativní nápady studentů agronomie z celé Evropy.
reklama