https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-prazskem-dablickem-hrbitove-vzniklo-ekologicke-pohrebiste-s-loukou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pražském Ďáblickém hřbitově vzniklo ekologické pohřebiště s loukou

9.9.2023 01:01 | PRAHA (ČTK)
Luční hřbitov v pražských Ďáblicích.
Luční hřbitov v pražských Ďáblicích.
Zdroj | Hl. m. Praha
Na pražském Ďáblickém hřbitově bylo včera slavnostně zprovozněno první ekologické pohřebiště v Česku. Nebožtíci zde budou pohřbíváni do země v ekologických rakvích, hroby nebudou mít náhrobní kameny, ale pouze dřevěné destičky se jmény. Kapacita lučního hřbitova je nyní 350 míst, bude však možné jej rozšířit, řekli náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS) a ředitel městské organizace Hřbitovní a pohřební služby Praha (HPSP) Martin Červený. HPSP se stará o 33 hřbitovů v hlavním městě.
 

"Každý z nás má jiný přístup k těm zlomovým životním rituálům a já jsem ráda, že hlavní město může poskytnout různé možnosti a alternativy tak, jak to každém nejlépe vyhovuje," řekla Udženija.

Projekt navazuje na les vzpomínek na Ďáblickém hřbitově, kdy jsou urny pohřbívány ke stromům a na místě jsou pouze štítky. "Nevymezujeme se proti konvenčnímu pohřbívání a vůči krematoriím, to bychom byli sami proti sobě, ale chceme nabídnout alternativu těm, kteří po tom touží. Často čteme o tom, že lidé na pohřbech šetří, ale často je to tak, že pohřební služby nejsou schopny nabídnout alternativu, o níž lidé stojí," řekl Červený.

Nebožtíci podle něho budou pohřbíváni v květinových pásech, které jsou protkány travnatými cestami, aby se pozůstalí dostali k místu pohřbení. Zesnulí budou pohřbívání v ekologických rakvích ze surového dřeva či proutí a na sobě nebudou smět mít žádné oblečení z umělých hmot. Stejně tak výstelka rakve musí být z přírodních materiálů. Na hřbitově rovněž nebudou žádné kamenné náhrobky, na místech budou pouze dubové štítky s vygravírovaným jménem na tyčkách.

Ďáblický hřbitov vznikl před první světovou válkou. Nachází se na něm také čestná pohřebiště obětí první světové války a rovněž obětí nacistické a komunistické diktatury.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

10.9.2023 17:16
A co s každým nebožtíkem pohřbít např. 80 kg tlakovou lahev s CO2 ?
Někdo se tam zbláznil
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist