https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-recyklaci-odpadu-pujde-1-3-miliardy-korun-z-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na recyklaci odpadů půjde 1,3 miliardy korun z EU

7.8.2018 00:12 (ČTK)
K většímu třídění, recyklaci a opětovnému využití výrobků mají pomoci dvě nové dotace pro obce i firmy. / ilustrační foto
K většímu třídění, recyklaci a opětovnému využití výrobků mají pomoci dvě nové dotace pro obce i firmy. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
K většímu třídění, recyklaci a opětovnému využití výrobků mají pomoci dvě nové dotace pro obce i firmy. Státní fond životního prostředí v nich rozdělí celkem 1,3 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí. Zájemci mohou o evropské peníze žádat od 3. září, uvedlo včera ministerstvo životního prostředí v tiskové zprávě.
 

První část peněz půjde na třídění a svoz komunálního odpadu v obcích. Podle ministra Richarda Brabce (ANO) jde o 800 milionů korun. Obce si za ně budou moci pořídit třídicí linky, zmodernizovat sběrné dvory nebo vybudovat zařízení na energetické zpracování odpadu, jako jsou bioplynové stanice. Podle ministra bývá o peníze na tyto účely zájem, protože díky nim mohou obce usnadnit svým obyvatelům třídění a získat tak lépe vytříděné, a tím také lépe využitelné odpady.

Právě na využití vytříděných odpadů je zaměřeno zbývajících 500 milionů korun. Podle ministerstva patří ČR v separaci obalů k nejlepším zemím v EU, na to ale musí navázat jejich využití. O podporu mohou žádat obce i firmy.

Dotace lze podle ministerstva využít i na nakládání s nebezpečnými odpady, například na odpady ze zdravotnictví nebo na tepelné zpracování čistírenských kalů. Zájemci mohou z příspěvku pokrýt až 85 procent výdajů.

Žádosti lze podávat od 3. září. Pro část zaměřenou na sběrné dvory a třídění končí termín žádostí 28. února 2019, pro recyklaci a využití odpadu lze podávat přihlášky do prosince 2019.

V minulé obdobné výzvě z Operačního programu Životní prostředí pro roky 2014-2020 dostal Státní fond životního prostředí 530 žádostí o podporu na celkovou částku 2,67 miliardy korun. Podle ředitele fondu Petra Valdmana to více než dvojnásobně převýšilo vyhrazenou částku. Celkově se v tomto operačním programu peníze na využití odpadů rozdělovaly čtyřikrát, zasláno bylo téměř 1900 žádostí. Dosud fond schválil 1156 projektů za více než čtyři miliardy korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist