https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sanaci-po-hornictvi-stat-letos-vypise-zakazky-za-600-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na sanaci po hornictví stát letos vypíše zakázky za 600 milionů Kč

22.5.2020 00:22 (ČTK)
Projekty programů řešení ekologických škod vzniklých bývalou hornickou a hutnickou činností jsou schvalovány předmětnou meziresortní komisí. / Ilustrační foto
Projekty programů řešení ekologických škod vzniklých bývalou hornickou a hutnickou činností jsou schvalovány předmětnou meziresortní komisí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na projekty sanace a rekultivace po bývalé hornické a hutnické činnosti by měly být letos vypsány veřejné zakázky v hodnotě zhruba 600 milionů korun. Vyplývá to z dokumentu, který vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Příští pondělí o něm bude informována vláda.
 

Podle předkládací zprávy materiálu se letos počítá se zadáním šesti veřejných zakázek o předpokládané hodnotě zhruba 237,9 milionu korun pro severozápadní Čechy a pěti veřejných zakázek o předpokládané hodnotě zhruba 365,5 milionu korun pro Moravskoslezský kraj.

Vláda v roce 2017, kdy ji vedl Bohuslav Sobotka (ČSSD), rozhodla o navýšení objemu peněz určených na řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji. Stát na ně dá 18 miliard korun, což je o tři miliardy korun více, než plánoval ve vládním usnesení z roku 2002, které do té doby platilo.

Meziresortní komise, která ekologické škody před privatizací na severu Čech řeší, do konce loňského roku posoudila, schválila a doporučila k realizaci 367 projektů. Předpokládané náklady jsou zhruba 15,3 miliardy korun. U 246 hotových projektů byly reálně vyčerpány 11,9 miliardy korun, do 24 projektů, na nichž se pracuje, stát investuje 1,1 miliardy korun.

K dofinancování realizovaných projektů je podle MPO třeba ještě 600 milionů korun. Odhad finanční částky potřebné na projekty schválené komisí a projektů schválených dosud pouze na zpracování projektové dokumentace, u kterých nebyl vybrán zhotovitel, pak činí zhruba 1,4 miliardy korun.

V Moravskoslezském kraji bylo podle ministerstva na revitalizaci reálně k dispozici 19,97 miliardy korun. Částka 21 miliard korun schválená vládou v roce 2009 byla totiž v roce 2010 snížena o miliardu Kč financováním ekologických akcí po těžbě uranu ve Stráži pod Ralskem, použití dalších 30 milionů korun pak vláda v roce 2017 odsouhlasila v objektu bývalých oceláren Poldi Kladno.

Meziresortní komise pro řešení revitalizace Moravskoslezského kraje ke konci loňského roku posoudila, schválila a doporučila k realizaci 291 projektů. Předpokládané náklady jsou zhruba 20,9 miliardy korun, částka je podle resortu ale orientační. U 182 hotových projektů byly reálně vyčerpány 10,7 miliardy korun, u 29 zahájených projektů 1,8 miliardy korun. Odhad finanční částky potřebné k dofinancování dalších 76 projektů schválených meziresortní komisí, u kterých nebyl vybrán zhotovitel, činí 6,9 miliardy korun.

Projekty programů řešení ekologických škod vzniklých bývalou hornickou a hutnickou činností jsou schvalovány předmětnou meziresortní komisí. V ní mají zastoupení mimo jiné ministerstva průmyslu a obchodu, financí, životního prostředí, zemědělství, pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

22.5.2020 07:12
To je také pěkný sektor pro korupci a klientelismus.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist