https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-skladu-billy-v-modleticich-bude-jedna-z-nejvetsich-stresnich-fotovoltaik-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na skladu Billy v Modleticích bude jedna z největších střešních fotovoltaik v ČR

25.3.2022 00:55 (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na střeše centrálního skladu firmy Billa v Modleticích nedaleko Prahy, který zásobuje zbožím všechny prodejny společnosti v ČR, vzniká fotovoltaická elektrárna o výkonu jeden megawatt (MW). Zařadí se tak mezi největší střešní instalace v Česku a firma Billa z ní začne čerpat energii v prvním pololetí letošního roku, poté co bude elektrárna připojená k distribuční soustavě. Instalaci zajišťovala společnost ČEZ ESCO, informovala firma ČEZ. Billa do fotovoltaiky investuje přes 16 milionů korun. Část investice pokryly dotace.
 

Solární elektrárna vyrobí kolem 917 MWh elektřiny za rok, což se rovná zhruba spotřebě 260 běžných domácností. Elektrárna ročně uspoří přes 471 tun CO2 oproti tomu, kdyby Billa odebírala klasickou elektřinu ze zásuvky. Pro srovnání, na pohlcení tohoto množství CO2 by bylo potřeba zhruba 60 hektarů lesa nebo vysadit 21 600 stromů.

"Snížení uhlíkové stopy je jedním z významných pilířů naší strategie udržitelnosti , která dále zahrnuje například přísné třídění plastů, co největší recyklaci, programy podpory výsadby alejí, prodej zelených produktů nebo snižování energetické náročnosti našeho provozu. Do roku 2030 chceme snížit emise CO2 o 30 procent a pokrytí části naší spotřeby zelenou energií ze slunce je jedním z kroků, který nás k tomuto cíli přiblíží," uvedl generální ředitel Billa ČR Dariusz Tomasz Bator.

V době rostoucích cen energií je podle něho vlastní zdroj elektřiny pro Billu výhodný i v tom, že pokryje část spotřeby na řadu let dopředu, a tak společnost uspoří prostředky, které by jinak musela věnovat na nákup elektřiny od dodavatelů.

ČEZ ESCO na střeše centrálního skladu instaluje 1846 fotovoltaických panelů, které zabírají plochu 5300 metrů čtverečních. Využity jsou velkoformátové panely, které jsou oproti těm klasickým přichycené ke střeše na vícero místech, aby se zabránilo jejich prohnutí, například vlivem sněhu. Vyrobená elektřina pokryje přibližně pětinu roční spotřeby areálu s nepřetržitým odběrem 24 hodin sedm dní v týdnu, ve kterém jsou stovky mrazicích boxů na potraviny.

"Fotovoltaika pro Billu je jednou z největších střešních instalací v České republice. Jeden megawatt je už opravdu velká elektrárna, svým výkonem zhruba 200x větší než jsou běžné instalace na rodinných domech," uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

ČEZ ESCO hodlá do roku 2030 postavit nebo provozovat pro potřeby svých zákazníků celkem 300 MW fotovoltaických elektráren. Ambicí celé Skupiny ČEZ je do roku 2030 vybudovat 6000 MW v nových obnovitelných zdrojích. ČEZ ESCO je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

30.3.2022 08:09
Pokud zaplatí za instalovaný kWp 16 tisíc, tak jsou na to super dobře, protože před zdražením se počítalo minimum 25, pro střešní instalaci na RD asi 50 tisíc. Asi nepotřebují vůbec baterie, návratnost vychází na super 4 roky, pokud by platili za kWh 4,-Kč.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist