https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-slovensku-byl-podle-ministra-zastrelen-medved-ktery-zranil-nekolik-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Slovensku byl podle ministra zastřelen medvěd, který zranil několik lidí Aktualizováno

27.3.2024 10:28 | BRATISLAVA (ČTK)
Medvěd hnědý
Medvěd hnědý
Na Slovensku byl v úterý zastřelen medvěd, který před více než týdnem zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš. Na sociální síti to dnes napsal slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba. Slovenský europoslanec za opoziční hnutí Progresivní Slovensko (PS) a ekolog Michal Wiezik ale tvrdí, že zásahový tým zastřelil jinou šelmu. Na internetu se v této souvislosti objevily spekulace, že úřady ve snaze uklidnit veřejnost nařídily usmrtit jakéhokoli medvěda, který se bude podobat tomu hledanému. Slovenská vláda dnes schválila návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely jinak chráněných medvědů, pokud se budou pohybovat v obcích nebo v jejich bezprostředním okolí. Podle PS je předloha v rozporu s evropským právem.
 

Podle ministra se šelmu podařilo identifikovat pomocí dronu s technologií biometrie. Medvěd se do hustě obydlené části Liptovského Mikuláše dostal 17. března z okolních hor, kam se následně zase vrátil.

"Jednomu občanovi Liptovského Mikuláše se podařilo najít dokumenty, které zjevně ztratil zásahový tým a ve kterých byly zaznamenány údaje o uloveném medvědovi. Ukázalo se, že nešlo o osmdesátikilogramového až stokilogramového samce, jak jsme všichni dosud očekávali, ale o zhruba 67kilogramovou samici. Člověk nemusí být velký expert na biometrii, aby mohl konstatovat, že tato zabitá samice nemohla mít nic společného se samcem, který způsoboval problémy v Liptovském Mikuláši," řekl Wiezik na tiskové konferenci. Zpochybnil i to, zda byl samotný postup při odstřelu v souladu se zákonem, protože podle evropského a slovenského práva je odstranění problémového medvěda až poslední možností.

Státní ochrana přírody, což je odborná organizace ministerstva životního prostředí, uvedla, že tříletou medvědici identifikovala pomocí počítačového programu, který porovnal fotografie útočící šelmy z Liptovského Mikuláše se snímky a videonahrávkami z dronů. Odstřel se odehrál nedaleko Liptovského Mikuláše.

Slovenské úřady po incidentu v Liptovském Mikuláši nasadily na vypátrání a likvidaci medvěda zásahový tým. Představitel ministerstva životního prostředí pak popřel informaci zpravodajského portálu Aktuality.sk, že zasahujícím složkám ministerstvo dalo v zájmu uklidnění veřejnosti pokyn najít a usmrtit jakéhokoli medvěda, který věkem a hmotností bude odpovídat hledané šelmě. Úřady také v několika regionech vyhlásily kvůli medvědům mimořádnou situaci, která v praxi zjednodušuje výkon různých opatření.

Téma střetů medvědů s lidmi a případného přemnožení této chráněné šelmy loni na Slovensku zasáhlo do kampaně před předčasnými parlamentními volbami. Představitelé nynější vládní koalice tehdy tvrdili, že stát nevystupuje dostatečně rázně vůči medvědům, kteří zranili lidi. Někteří politici či instituce také zpochybnili dřívější studii ochranářů a vědců z českých univerzit, podle které medvědí populace na Slovensku čítá nanejvýše 1275 zvířat.

Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů, na schválení navrhovaného ústavního zákona ale bude ve sněmovně potřebovat hlasy opozice. Podle Taraby předloha počítá s tím, že medvěda bude možné zastřelit, aniž bude vydáno příslušné povolení a aniž by šelma napadla člověka, a to tehdy, když se zvíře dostane do blízkosti měst a vesnic. Předloha zákona se stejným postupem počítá i v případě pohybu šelmy v zastavěném území a například i v národních parcích, pokud tam medvěd bude ohrožovat lidi. Podle PS ale evropské právo umožňuje zaměřit se pouze na prokazatelně problémové medvědy. Návrh zjednodušení odstřelu medvědů v podobě ústavního normy ministr zdůvodnil snahou zajistit, že úpravu nebude moci posoudit ústavní soud, který na Slovensku nemá pravomoc zabývat se ústavními zákony.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Jaroslav Vozáb

27.3.2024 11:07
To jsem se toho dozvěděl v na odborném webu. Věk, pohlaví, hmotnost, kondice ...?
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

27.3.2024 11:50
Asi se to nebude každému líbit, ale medvěd je na Slovensku silně přemnožený a tím, že je chráněný a nemá přirozené nepřátele ( pravda, dospělí samci zabíjejí medvíďata, ale to k redukci stavů nestačí ) a tak ke snížení stavu odstřelem dřív nebo později bude muset dojít. Ono, až Slováci zjistí, že jim silně klesá z toho důvodu návštěvnost hor, tak se situace změní.
Odpovědět
Ra

Radek

27.3.2024 12:57 Reaguje na Václav Hellebrand
Tak zrovna klesající návštěvnost hor je na tom ta pozitivní zpráva .
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.3.2024 14:23 Reaguje na Radek
Pokles příjmů do státní pokladny už tak pozitivní není.
Odpovědět
Ra

Radek

27.3.2024 15:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pro státní kasu snad , pro domorodce který se neživí turistickým ruchem a takových moc není
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.3.2024 15:06 Reaguje na Radek
Ti místní zase trpí nadbytečným počtem medvědů. Asi není úžasné pomyšlení, že Vás medvěd může prohnat na Vaší vlastní zahrádce.
Odpovědět
Ra

Radek

27.3.2024 15:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano , vy nějaké horara znáte, nebo čerpané z tisku a zpráv v tel
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.3.2024 15:54 Reaguje na Radek
Zkuste se tam zajet podívat.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

27.3.2024 15:13 Reaguje na Radek
Myslite, ze dnesni navstevniky hor presmerujete do zoologickych zahrad a ruznych "domu prirody"? Vzkaz vetsine populace "Na horach a v jinych prirodne cennych uzemich nemate co pohledavat, rusite tam tetrevy, vlky a medvedy a komplikujete zivot - pridavate praci - majitelum toho uzemi tedy ochranarum" povede akorat k aversi vetsiny populace vuci tem chranarum. C demokracii by to znamenalo ze splecnost casem sebere ochranarum tu podporu - i tu zakonnou - kterou oni a jejich "majetek" zatim ve vetsine maji
Odpovědět
Ra

Radek

27.3.2024 15:21 Reaguje na Miloš Zahradník
Já nejsem ochranář , pravda ale je že žiju v lese a poslední dobou mám návštěvníků asi právě těch co tady popisujete plný zuby a nejsu sám . Možná až změní svoje chování názor změním
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.3.2024 17:08 Reaguje na Radek
Čím více bude lidem nepřístupných oblastí, tím více
jich přibude tam, kde ty zákazy neplatí. Ono to je
totiž hlavně o koncentraci na určitých místech a o
tom, že místy je vylidněno. Je to hledání takových
míst a o mlčení, když je naleznete. Lidé se ale rádi pochlubí a pak se diví, že tam jsou návaly
lidí. Propagace NP, PR a jiných míst se nakonec
návštěvnost stává neúnosnou a vymýšlí se regulace.
Jednou z regulací považuji i přemnožené medvědy,
ale to se vymstí šelmám i ochranářům. Oni totiž
nejsou pouze tam, kde by měli být, ale i tam, kde
je čeká kulka. Je to zatím výjimka, ale brzo dojde
na regulaci, aby se předešlo tomu, co se už stává
stále častěji. Takže méně propagace a výsledek se
brzo dostaví, ale podnikání navázané na turismus
si to nepřeje a tak propagace jede na plno.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.3.2024 14:22
Odstřel problematického jedince v silně přemnožené populaci neřeší základní problém. Je to pouze malá kosmetická úprava.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.3.2024 22:12
Slovenský europoslanec Michal Wiezik tvrdí, že bylo zastřeleno nesprávné zvíře.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.3.2024 06:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ta medvědice (65 kg) byla možná příčinou pádu té turistky ze skály, po městě podle mých chabých znalostí behal mladý samec (100 kg.)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.3.2024 08:31 Reaguje na Karel Zvářal
Až budu mít Vaše "chabé znalosti". budu se cítit jako king.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.3.2024 09:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Těch medvědů je v té oblasti mnohem víc, než před pěti lety za Čunkovlády na Valašsku tv štábem stíhaný imigrant. Jinak "kinks" ve vlasech snadno dosáhnete vhodnými natáčkami:-) Dnes je snadné čerpat, já když se nudím, nebo je vedro, nebo jsem utahaný, tak panu do křesla a přepínám a přepínám... takže se nikdy nenudím. A je tolik úžasných pořadů, co teta Wiki nikdy nenabídne.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.3.2024 15:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když koukáte na ta fota či videa, srovnejte si to s velikostí člověka (lidé na přechodu), nebo umístění kliky na dveřích (cca 105 cm). Ten medvěd má parametry statného kavkazáka, ovšem s mohutnějšími tlapami/nohami/běhy. A to, že se našel "ztracený doklad" tímu, nekomentuji.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-medved-znovu-utocil-behal-v-ulicich-liptovskeho-mikulase-lide-sdileji-zabery-40464486
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist