https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-slovensku-od-patku-resili-tri-pripady-napadeni-cloveka-medvedem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Slovensku od pátku řešili tři případy napadení člověka medvědem

15.7.2023 19:23 | BRATISLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Úřady na Slovensku od pátku řešily tři případy napadení člověka medvědem. V pátek na muže, který byl na procházce se psem, zaútočila medvědice, muž ji nakonec v sebeobraně zastřelil. Dnes ráno našli pokousaného muže na severu Slovenska. Třetí případ bez zranění prošetřují na jižním Slovensku, uvedl server teraz.sk.
 

V pátek v lese poblíž obce Sučany nedaleko Žiliny zaútočila na muže se psem osmnáctiletá medvědice. Muž legálně drženou zbraní několikrát vystřelil do vzduchu, ale zvíře se k němu dál blížilo. Když od sebe byli asi metr, tak medvědici o váze asi 110 kilogramů poslední kulka usmrtila. Případ vyšetřuje policie, uvedla stanice TA3.

Druhý útok ohlásili dnes z lokality u Liptovského Hrádku. Běžce v brzkých ranních hodinách překvapil medvěd a pokousal ho na ruce a na noze. Muž je ve vážném stavu v nemocnici v Liptovském Mikuláši, ale jeho stav není kritický. Místa všech incidentů dnes prohledávají specializované týmy.

Střety s medvědy letos zaznamenala také Itálie, v Tridentsku jich žije asi stovka. V březnu v této oblasti napadl medvěd muže, který útok přežil. Na začátku dubna jeden napadený běžec medvědí útok nepřežil. Medvědici, údajnou pachatelku, chtěly úřady nechat utratit, ale italský soud, na který se obrátili ochránci zvířat, to zakázal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.7.2023 21:16
Úplně zbytečná zpráva, která zapleveluje ekolist, to je naprosto normální...
Odpovědět
DA

DAG

15.7.2023 22:32
V sebeobraně zastřelil medvěda.
No ten se z kriminálu už nedostane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2023 13:23 Reaguje na DAG
Šel s psékem na procházku a měl sebou revolver, zjistil už na dfost dálku, že na ně ho jde medvěd a stačil tasit, odjistit, natáhnut a párkrát vystřelil do vzduchu a pak jedinou ranou medvědici zabil? To byl Chuck Norris nebo Rambo a měl sebou Magnum pětačtyřicítku? Na procházce s psékem?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.7.2023 14:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Předem varován, předem ozbrojen. Aspoň je vidět že tu zbraň umí používat. Zřejmě to za chvilku v regionu bude vypadat tak, že díky ekoteroristům bude muset jít člověk se zbraní i na záchod.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.7.2023 15:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jsou tam těchto zpráv plné noviny, takže pokud je někdo držitelem zbraně, určitě si ji nezapomene na procházku do Medvědína vzít. A tato politika jen podpoří prodej a řešení událostí, které by jinak končily minimálně zraněním návštěvníka lesa.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.7.2023 18:59 Reaguje na Pavel Hanzl
To je tak, když jde někdo krmit medvědy do slovenského lesa - pejsky. No a pak si to rozmyslel a tak se ten medvěd nasr..
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.7.2023 08:36
Ona to nebude brzo pouze sebeobrana, ale asi i dobře utajená prevence, nebo
jiné ilegální způsoby, které už dnes dělají například venkované v Rumunsku.
Prostě lidem dochází trpělivost s fanatickými ochranáři a zákony EU, které
zakazují výraznou regulaci šelem v místech přemnožení. Pokud bude řešit
soud život medvědice zabijáka jeho převezením tam, kde už jich je příliš,
tak to lidé budou řešit po svém. Není lépe přikročit k odborné regulaci a
tím zabránit nelegální regulaci? Pokud k tomu nedojde, tak to lidé vezmou
do vlastních rukou a dopadne to tragicky i pro ty šelmy, protože kulkou
si cíl lovec vybírá, ale takový jed si nevybírá a hubí plošně cokoliv.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.7.2023 15:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Když jsme ještě byli federální, ilo na Slovensku nějakých 700 -800 medvědů. Stát každý rok stanovoval kvóty odlovu, přičemž poplatek za zastřelení medvěda byl celkem mastný. A ono to fungovalo. Lidi se nebáli chodit do lesa a medvědů bylo tak akorát. Pak jsme cosi podepsali a po rozdělení republiky se vesla chytli omezenci, kteří přírodě moc nerozumí, ale mají moc. A to je tragédie.
Odpovědět
Pe

Petr

16.7.2023 16:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono toho dřív bylo víc jinak. Například kromě lesních dělníků jste v lese nepotkal živáčka, natož člověka na kole, nebo dokonce se psem. Zvířata měla svůj nerušený klid a životní prostor a s lidmi si navzájem nepřekážela.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.7.2023 09:55 Reaguje na Petr
Tak to jste vedle, jak ta jedle. Bylo méně jiné zábavy a lidé se více věnovali sběru hub, lesních plodů a třeba jako já trempování. Spávali jsme v lese pod širákem, protože v té době byly šelmy plaché a vyhýbaly se potenciálnímu setkání s lidmi-
lovci. Pokud šelma zjistí, že vrcholovým predátorem
není ona, ale člověk, tak se mu vyhýbá. To je ten
důvod, proč to nyní nefunguje. Totální ochrana
šelem zničila současné "beztrestné" generace šelem
a náprava bude bohužel velmi bolestná, pokud ale
nenastane další rezignace na současný stav, který
vyústí k anarchismu. K němu už se hodlá uchýlit
otec zraněného mladíka medvědem, kterého matka
zahnala vidlemi. Už nebude váhat a bude střílet
i za cenu přísného trestu, když přijde medvěd znovu. V Rumunsku už je tráví a pouze proto, že regulaci
jim EU nemíní povolit. Co tak ty přebytečné medvědy
přemístit i do Bruselu a jinam, kde je nemají? Já
taky nefandím courání lidí se psy mimo stezky, ale
pro medvěda s mláďaty je pes vlkem a zaútočí na
něho i u hlavní cesty, když se tam s nimi potkáte.
Eliminace setkávání medvědů s lidmi musí jít tou
cestou vzájemného respektu vyplývajícího z obavy
šelem z lidí. Tak tomu bylo v minulosti a fungovalo
to a leckde i stále funguje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.7.2023 15:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Popsal jste to přesně. Ekokreténi neznají základní přírodní zákony a nevědí, že v potravním řetězci byl nejvyšším článkem člověk. Velké šelmy poznávají, že jsou nedotknutelné a podle toho se začínají chovat. Svojí troškou do mlýna k tomu přispívá i přemnožení medvědů v regionu. Pokud část medvědí populace nenajde v lese dost potravy, hledá zdroj obživy jinde. Zoufalá snaha o konzumaci svíček na hřbitově u Ružomberoku tomu silně nasvědčuje. Takže hladovějící medvědi budou hledat zdroj krmení jinde. Když Méďa Béďa kradl turistům košíky s jídlem bylo to humorné. Když v reálu medvěd vážící přes metrák vtrhne do domku za přítomnosti jeho obyvatel, tak úlek a ztráta potravin budou to nejmenší, co je může postihnout. Může to totiž končit i krvavěji a nedobytné kontejnery na odpadky tu situaci určitě nevyřeší.
Odpovědět
Pe

Petr

17.7.2023 17:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Vyrostl jsem u lesa, tak vím kolik lidí se dalo v lese potkat - nula. Trempa jsem neviděl za celý život, houby rostly celé léto a nikdo je moc nesbíral (ne jako dnes, kdy jsou nájezdy lidí s auty na houby, na borůvky...), na kole nejezdil nikdo a jít do lesa se psem bývalo zakázané a nikdo to nedělal. Proč taky. Každý chápal, že se to prostě nedělá, že v lese má být klid. Ne kvůli lidem, ale kvůli zvířatům, která klid nutně potřebují. Zato dnes má každý pocit, že jít do lesa dělat bordel je jeho právo. Nedivím se divokým zvířatům, že když jim po teritoriu schválně courají lidi se psy, že jsou ve stresu. A nedivím se jejich agresivitě. Dejme zvířatům pokoj a nebudeme o nich vědět. Je na to hezká slovní hříčka: Jakvykmy, takmykvy.
Odpovědět
Pe

Petr

17.7.2023 18:39 Reaguje na Břetislav Machaček
"Eliminace setkávání medvědů s lidmi musí jít tou cestou vzájemného respektu. Tak tomu bylo v minulosti a fungovalo to"
Přesně tak by to mělo být. Jaký respekt ke zvířatům má někdo, kdo jde do lesa se psem a se zbraní?
A přesně proto to dnes nefunguje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.7.2023 19:26 Reaguje na Petr
Vaše teorie je sice hezká, ale na současný stav nemůže fungovat. V lese je prostě přemedvědíno a ta zvířata žene z lesa hlad. K těm konfliktům bude docházet i nadále a bude jich přibývat.
Odpovědět
Pe

Petr

17.7.2023 19:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V lese je především přelidněno. Proto dochází ke konfliktům. Zvířata za to nemůžou. Už nemají kam utéct, už jsme je zahnali do kouta, můžou jít jen dopředu, vstříc těm hlučným a páchnoucím vetřelcům.
Odpovědět
Pe

Petr

17.7.2023 19:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nějak mi ta situace mědvědů připomíná situaci Indiánů. Taky je nejdřív nahnali do rezervací, a když už neměli kam jít a začali se bránit, tak se to bralo jako záminka pro "trestné výpravy", vždyť to Indiáni si přece začali.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.7.2023 20:17 Reaguje na Petr
Jenže ti medvědi utíkají z lesa ven a napadají lidi mimo les. To dříve nebývalo. Tím ale nezpochybňuji Vaši tézi o tom, že v poslední době se stala turistika módní záležitostí a lidé se objevují i tam, kam dříve člověk nepáchl.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.7.2023 19:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud bych si měl vybrat, zda si nechat zmrzačit nebo zabít dítě nebo si jít sednout za neuhrazenou pokutu, vyberu si to druhé.Ale chápu, že pionýři z paneláků Kletečková a Hanzl by šli to první varianty.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist