https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-slovensku-opet-napadl-medved-lidi-muz-utrpel-lehka-poraneni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Slovensku opět napadl medvěd lidi, muž utrpěl lehká poranění

1.4.2024 18:49 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | davic / Flickr
Medvěd v neděli zaútočil na manželský pár se psem nad obcí Pribylina v okrese Liptovský Mikuláš na severu Slovenska. Muž utrpěl lehčí zranění, informoval dnes server Pravda.sk. Byl to druhý podobný incident během 48 hodin - v sobotu údajně medvěd zaútočil v okrese Žilina na houbaře, který tvrdí, že na šelmu v sebeobraně vystřelil z krátké palné zbraně.
 

Nejnovější útok na pár středního věku se odehrál v neděli kolem 17:00 na turistické stezce v lokalitě Suchý Hrádok, přibližně sedm kilometrů od území obce Pribylina. Muž utrpěl lehčí poranění dolní končetiny a po ambulantním ošetření byl propuštěn do domácí léčby, informovala slovenská Státní ochrana přírody (ŠOP), jejíž zásahový tým ve spolupráci s policií lokalitu prozkoumal. Manželský pár až do příchodu týmu čekal v nedaleké kolibě, kde se před útočícím medvědem schoval.

"Manželský pár byl na vycházce se psem. Na odpočinkovém místě u studánky pod vrchem Suchý Hrádok se zastavili a muže náhle překvapil blížící se dospělý jedinec medvěda hnědého, který ho při útěku přes dřevěný plot zranil na noze," uvedla ŠOP.

Obec Pribylina vyzvala obyvatele i návštěvníky ke zvýšené opatrnosti.

ŠOP uvedla, že početná hlášení o škodách způsobených medvědy či o střetu s těmito zvířaty jsou důsledkem dlouhodobě neřešeného problému. Úřad proto jedná s uživateli loveckých revírů ve vybraných oblastech o společném postupu, při kterém mají být spolehlivě identifikováni problémoví medvědi a v součinnosti s myslivci má být zajištěno jejich případné odstranění.

Soužití lidí a medvědů se stalo na Slovensku politickým tématem. Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů. Vládní politici kritizovali své předchůdce za příliš smířlivý postup. Minulý týden kabinet premiéra Roberta Fica schválil návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic. Pro jeho schválení však bude potřebovat hlasy opozice. Podle největší opoziční strany Progresivní Slovensko však zákon není v souladu s unijním právem, které podle strany umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Elias

1.4.2024 20:38
Říkám to neustále. Domluvte se s ním, přenechte mu okres Liptovský Mikuláš a máte klid. Jeho územní nárok je zcela oprávněný a jste to vy, kdo neustále zhoršujete situaci. ;)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2024 21:05
Před časem vznikla studie, která tvrdí že medvědi na Slovensku nejsou přemnoženi. Možná by nám soudruzi vědátoři, kteří studii vytvořili, mohli současný trend každodeních útoků medvědů na lidi vysvětlit.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.4.2024 21:31 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bylo jen otázkou času, kdy situace vygraduje. Těším se na ten seriál o "transylvánských medvědech domácích" (viasat nejčr). Škoda jen, že to pustí až 15., kdyby to dali dnes se všemi díly, zvládl bych to zkouknout. Nejvíc se mi líbí to sousloví "soužití s medvědy". To může napsat jen ten, kdo nechodí do lesa za dědinu, ale píše scénář v teplém kanclu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2024 21:40 Reaguje na Karel Zvářal
V souvislosti s četností útoků v poslední době mě napadá, že Lesy Slovenské republiky byly asi s odhadem počtu medvědů na Slovensku mnohem blíže pravdě než ti soudruzi vědátoři.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.4.2024 07:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mě "nadchla" ta "vědecká metoda", podle které stanovili početnost. Ve věku fotopastí, termokamer a husté sítě mapovatelů potom i výsledky za oné stály... Prostě medvědí populace je stabilní, a basta!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.4.2024 14:33
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-neni-to-vtip-botswansky-prezident-hrozi-ze-nemcum-posle-20-000-slonu-249039#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Nic jim neposílat, ať si pro ně dojedou, vychcánci!
Odpovědět
Sl

Slovan

4.4.2024 09:40 Reaguje na Karel Zvářal
Možná by Němci mohli nabídnout Botswaně spíše zaplacení přesunu několika tisíc slonů tam, kde moc nejsou, ale mohli by být - místo nesmyslného zpřísnění nebo dokonce zákazu dovozu trofejí. Sám toho fanoušek fakt nejsem, ale ty Game reserves či jím podobné oblasti v Africe fungují i jako oblasti, které brání destruktivní lidské činnosti na statisících km2! Mnohé z nich fungují i jako nárazníkové zóny samotných NP a kdyby na to přišlo, mohou být prohlášeny za NP prakticky hned.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.4.2024 18:37
Něco takového nemá v kulturní krajině co dělat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist