https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-slovensku-patraji-po-medvedovi-ktereho-zrejme-postrelil-houbar
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Slovensku ukončili pátrání po zraněném medvědovi, který údajně napadl houbaře

31.3.2024 21:01 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zásahový tým slovenského úřadu pro ochranu přírody dnes ukončil pátrání po zraněném medvědovi, který v sobotu údajně zaútočil na houbaře v okrese Žilina. Informoval o tom podle slovenských médií úřad. Houbař tvrdí, že na medvěda vystřelil v sebeobraně krátkou palnou zbraní.
 

Členové zásahové týmu na základě stop dospěli k závěru, že medvěd utrpěl lehčí zranění. Medvěd se podle úřadu stáhl do hustého porostu a nepředpokládá se, že by se přiblížil k obydleným oblastem.

"Psi v lokalitě našli více jedinců medvěda hnědého, ale zraněný medvěd se stáhl do svahovitého, těžko dostupného terénu," uvedl úřad. Upozornil rovněž, že sobotní útok se odehrál v medvědově přirozeném prostředí.

Houbař podle dřívějších informací postřelil medvěda v sobotu dopoledne, když se pohyboval mimo vyznačené turistické trasy a v hustém lesním porostu hledal houby.

Soužití lidí a medvědů se stalo na Slovensku politickým tématem. Slovenská vláda chce značně uvolnit podmínky k odstřelu medvědů. Vládní politici kritizovali své předchůdce za příliš smířlivý postup. Tento týden kabinet premiéra Roberta Fica schválil návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic. Pro jeho schválení však bude potřebovat hlasy opozice. Podle největší opoziční strany Progresivní Slovensko však zákon není v souladu s unijním právem, které podle strany umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

31.3.2024 21:40
Zpráva dne: Štefan s pištoľou sa ubránil medvedovi.
Odpovědět
RT

Richard Toman

1.4.2024 07:28 Reaguje na Karel Zvářal
Zaujala mně věta "psi našli v lokalitě více jedinců". Kolik tam proboha opravdu je těch medvědů, že o něj zakopnou na každém kroku. Někteří Slováci říkají, že dnes je spíš štěstí medvěda nepotkat. Je tohle opravdu v pohodě a normál?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.4.2024 07:42 Reaguje na Richard Toman
Co se jednou označí jako "vzácné", je chráněno absolutně na věčné časy. I kdyby čert na koze jezdil a medvěd běhal po městě, nic se, Luďo, neděje, to je naprosto normální! Viz. jinde dokument o oslavě come backu transylvánských medvědů: "Lidé je z měst/obcí vyhnali, ale oni se vrátili!" (Očekává se frenetický potlesk a poskakování, jako při spatření dobře vypadjícího vůdce).
Odpovědět
PE

Petr Elias

1.4.2024 07:54
Dle mentality Slováků by bylo lepší se s medvědem domluvit. Nedráždit ho a darovat mu Žilinský okres - takto si za případnou agresi ze strany medvěda mohou Slováci sami. ;)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.4.2024 09:00 Reaguje na Petr Elias
Co jim poradíte vy? Oplotit města a nechodit mimo oplocení a nebo
radikálně snížit počet medvědů? Znáte jiné řešení?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.4.2024 09:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Jiné řešení samozřejmě je, píšeme to s p. Šeděnkou znovu a znovu. Není problém míšu uspat a odvézt do nového domova, kde byl v minulosti vyhuben - což je větší část medvěduprosté E. Moc se těším na ten dokument z Viasat nature (od 15.4.), kde bude oslavován "Návrat medvěda transylvánského do měst". Téma jak na aprílový žert, dnes bohužel/bohudík - jak pro koho - téma pro bruselské úředníky, kterým nesmírně:-) záleží:-)) na chráněných šelmách... víc, než na nechráněných lidech...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.4.2024 18:41 Reaguje na Karel Zvářal
O to se už pokoušeli Rumuni a neuspěli. Zbytek EU o
medvědy nestojí, protože jim stačí koukat na ty zprávy z Rumunska a Slovenska. No není to senzace,
když lidé ve městě utíkají před medvědy a bojí se
chodit do přírody? Občané EU 2. kategorie jsou
přece určeni k sežrání a k životu v divočině, kterou
si zbytek Evropy nepřeje kvůli Milkám, poníkům paní
eurokomisařky a jiným výdobytkům kulturní krajiny.
Východní gubernie nemají nárok na kulturní krajinu,
aby se bylo kde kochat divočinou a skanzenem dob
dávno minulých. Totéž si přejí i ochranáři šelem
z měst, kteří nic nechovají a jejich děti nechodí
lesem za šera do školy. Vždyť to jsou pouze domácí
zvířata a nějací venkované a nikoliv vzdělanci z
měst!
Odpovědět
JM

Josef Mozek

1.4.2024 11:50
Podle mnoha příspěvků se zdá, že rozsáhlé podhorské a horské lesy by neměly být domovem medvědů, ale prostorem pro neomezené korzovaní davů lidí, ještě chybí stánky s občerstvenim, zahrádky s pivem, dětská hřiště s prolézačkami pro děti. Přibývá lidí, kteří si myslí, že celý svět je místo jen pro ně a nechápou, že je nutné zachovat i divokou přírodu, třeba i s těmi medvědy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.4.2024 12:15 Reaguje na Josef Mozek
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-na-slovensku-opet-utocil-medved-40466049#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest241_shrnuti_llm_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Proto také horalé, museli umět dobře běhat, nebo aspoň rychle chodit.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jozef_Pribilinec
Odpovědět
JM

Josef Mozek

1.4.2024 12:29 Reaguje na Karel Zvářal
To nebyl útok, turista měl v batohu svačinu, medvěd chtěl jen ochutnat. Měli se s ním rozdělit a byl by klid.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

1.4.2024 12:32 Reaguje na Karel Zvářal
A taky mám podezření, že jde o aprilovou zprávu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

1.4.2024 13:48 Reaguje na Josef Mozek
Na ten výše zmíněný návrh reagovat nebudete (vývoz medvědů do původních míst výskytu), určitě víte proč. Neb by to většinou dopadlo tak, jak s jiným chráněným "nebezpečným" druhem.

A to není aprílová zpráva, ale ne/přímý důkaz toho, že některé druhy jsou v zemích zuřivých ekohlídačů (pořádků v jiných zemích) nežádoucí.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-po-250-letech-se-v-nemecku-objevil-zubr-zastrelili-ho-40046344
Odpovědět
Sl

Slovan

1.4.2024 12:31 Reaguje na Josef Mozek
Dobře napsáno. Už ani v lesích totiž být asi nemůžou…
Odpovědět
RT

Richard Toman

1.4.2024 13:04 Reaguje na Slovan
Ale můžou, jen asi ne za každým stromem. To už by přece bylo proti těm, jak se říká, přírodním zákonům. I když to jsou ty dnešní ochranářské rovnováhy, ode zdi ke zdi. Slováci ať emigrují na Západ, Slovensko ať nechají medvědům, vždyť tam přece byli před nimi....
Odpovědět
Sl

Slovan

1.4.2024 13:50 Reaguje na Richard Toman
“Houbař se pohyboval mimo vyznačené turistické trasy a v hustém lesním porostu.”

Aby se zabránilo podobným občasným incidentům, pak by musel být medvěd opravdu vystřílen. Zajímavé také je, že téma “medvěd” se na Slovensku rozjede vždy před volbami…
Odpovědět
AD

Alice D

1.4.2024 14:19 Reaguje na Josef Mozek
1***
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

1.4.2024 20:59 Reaguje na Josef Mozek
1*
Odpovědět

David Šanc

1.4.2024 15:05
To je zajímavé. Dříve se medvědi na Slovensku běžně lovili v přiměřeném počtu. Medvědy si Slováci nevyhubily a bylo jich tak akorát. Z odlovu byl i nějaký příjem pro danou lesní správu či do státní kasy a koexistence s turisty mnohem lépe fungovala než teď.

Od té doby, co převzali management všelijací odborníci, tak se situace akorát zhoršuje v neprospěch turistů, ale ve výsledku i medvědů. Například když už v nedávné době výjimečný odlov pod taktovkou těchto odborníků proběhnul, (je to již nějaký rok zpět a jednalo se o "kontejnerového" jedince), tak byla odstřelena medvědice od mláďat. To měla být zřejmě odborná ukázka toho, jak se to má "správně" dělat. Příliš akademický přístup, namísto racionálního hospodaření s medvědí populací, přináší extrémní situace.

Dřívější model hospodaření s medvědy fungoval rozhodně mnohem lépe, než ten dnešní.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.4.2024 17:31 Reaguje na David Šanc
Fungovalo to proto, že tehdy celou věc řídili odborníci, kteří používali rozum. Dneska do toho kafrá spousta ekokreténů, kteří si myslí že mají patent na rozum a výsledky vidíme.
Odpovědět
VP

Vít Pátek

9.4.2024 12:42
Je stále zjevnější, že k ekologistické (možná spíš ekolobbistické) "péči" o medvědy na Slovensku a jejím výsledkům (a i k mnohé další obdobné "péči") se výborně hodí následující citát Alberta Einsteina:

Žádný problém nemůže být vyřešen na stejné úrovni myšlení, která jej stvořila.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist