https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-spolupraci-norska-a-ceska-v-oblasti-ekologie-pujde-2-6-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na spolupráci Norska a Česka v oblasti ekologie půjde 2,6 milionu Kč

8.7.2019 00:07 (ČTK)
Životní prostředí je podle SFŽP v současnosti jednou z priorit programového období Fondů EHP a Norska. Míří do něj největší část prostředků z celkových pěti miliard korun určených pro Česko. / Ilustrační foto
Životní prostředí je podle SFŽP v současnosti jednou z priorit programového období Fondů EHP a Norska. Míří do něj největší část prostředků z celkových pěti miliard korun určených pro Česko. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nová dotační výzva Trolltunga z norských fondů podpoří vzájemnou spolupráci a výměnu zkušeností mezi Norskem a Českem v životním prostředí. Na spolupráci institucí je v první výzvě vyčleněno 2,6 milionu korun, ze kterých je možné uhradit například vzdělávací stáže či konference. V tiskové zprávě o tom informoval zprostředkovatel norských fondů v Česku Státní fond životního prostředí (SFŽP), který výzvu spolu s ministerstvem životního prostředí vyhlásil.
 

Norské a české instituce by měly spolupracovat na tématech, jako jsou klimatická změna, znečištění ovzduší, zatížení vodstva mikrojedy a úbytek biodiverzity. Žádosti přijímá SFŽP od 3. července na stránkách výzvy. Hlásit se mohou komerční i nekomerční subjekty či nevládní neziskové organizace.

Výše podpory se pohybuje od 26 do 390 tisíc korun podle zaměření a rozsahu aktivity. Dotace pomůže žadateli pokrýt veškeré náklady na iniciativu, tedy 100 procent výdajů. Podmínkou je existence norského partnera a vazba na ochranu životního prostředí, uvedl ředitel SFŽP Petr Valdman. Z prostředků je možné uhradit aktivní spolupráci na přípravě mezinárodní konference nebo přípravu setkání českých a norských partnerů, dále také sběr a zpracování dat, studie, publikace, propagační materiály a výstavy.

Výzva čerpá prostředky z takzvaného Bilaterálního fondu, jehož cílem je podporovat nástroje vzniklé v rámci fondů Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska v letech 2014 až 2021.

Životní prostředí je podle SFŽP v současnosti jednou z priorit programového období Fondů EHP a Norska. Míří do něj největší část prostředků z celkových pěti miliard korun určených pro Česko. Zhruba 800 milionů korun pomůže financovat inovativní řešení v ochraně ekosystémů, monitoring znečištění ovzduší, aplikaci pilotních opatření v boji proti znečištění vodních toků zbytky léčiv či zmírňování negativních projevů změny klimatu v sídlech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

8.7.2019 06:39
Na státu, kde jsou popřeny základní principy demokracie (= právní stát), a kde funguje zrůdný fašistický Barnevernet, bychom měli být závislí co nejméně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist