https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-strese-plzenske-fakulty-strojni-zcu-vznikla-vceli-laborator
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na střeše plzeňské strojní fakulty vznikla včelí laboratoř

1.5.2021 00:43 | PLZEŇ (ČTK)
Mikrofon dále zaznamenává frekvenci hučení včel, která se liší podle toho, jestli se včely připravují na rojení, zda mají hlad, ztratily matku a další stavy, které vyhodnotí počítačový systém.
Mikrofon dále zaznamenává frekvenci hučení včel, která se liší podle toho, jestli se včely připravují na rojení, zda mají hlad, ztratily matku a další stavy, které vyhodnotí počítačový systém.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZČU v Plzni
Na střeše Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) vznikla chytrá včelí laboratoř se dvěma úly, které nepřetržitě sledují kamery a čidla. Škola se zapojila do projektu místní IT firmy Softech, který moderními technologiemi podrobně monitoruje život včel. Umožní třeba odhalit jejich nemoci, to, zda se rojí, mají hlad a nosí nektar. ČTK to řekla mluvčí ZČU Šárka Stará.
 

Laboratoř umožňuje pomocí dlouhodobých přesných měření poznat detailněji život včel. "Jedna kamera je zepředu a druhá sleduje, co se děje u dna úlu, které včelaři nazývají podmet. Tam padají například rozdrobené kousky vosku, ale také roztoči, způsobující varroázu, tedy onemocnění, kvůli němuž hynou celá včelstva," řekla Stará. Umělá inteligence rozliší roztoče a dokáže určit jejich denní spad. Monitoring tak nákazu u včel odhalí.

Mikrofon dále zaznamenává frekvenci hučení včel, která se liší podle toho, jestli se včely připravují na rojení, zda mají hlad, ztratily matku a další stavy, které vyhodnotí počítačový systém. "Díky tenzometrickým snímačům hmotnosti se úly průběžně váží. Zjistí se, zda včely nosí, či nenosí nektar nebo zda se třeba vyrojily," řekla mluvčí. Měří se také teplota venku, ale i uvnitř chomáče, do kterého jsou včely v úlu semknuty během zimy.

Včely létají až pět kilometrů daleko. Včelstva z fakulty strojní by tak mohla sbírat nektar a opylovat květy u Borské přehrady. Softech už nainstaloval včelí úly na několika místech v Plzeňském kraji a Praze. V krajské metropoli je jedním z míst Správa informačních technologií města Plzně a přibude i Techmania Science Center, kde budou dva úly od pátku 23. dubna. Projekt science centra Bee Tower přiblíží využitím moderních technologií život včel a upozorní na jejich nezastupitelnou roli v ekologickém systému.

"Ve spolupráci se společností Softech chceme vytvořit prostor pro bakalářské a diplomové práce našich studentů, kteří by s využitím IoT (internetu věcí) laboratoře Centra informatizace a výpočetní techniky ZČU rozvíjeli uplatňování chytrých technologií při monitorování včelstev,“ řekl děkan fakulty Milan Edl. Senzory teď začínají sbírat potřebná data. Fakulta plánuje soutěže pro účastníky Dětské technické univerzity, využití záznamů z kamer při přednáškách Univerzity třetího věku a streamování na YouTube pro veřejnost.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist