https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-strese-prazskeho-kongresoveho-centra-se-zapojuje-2080-solarnich-panelu.maji-pokryt-10-spotreby-budovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na střeše pražského Kongresového centra se zapojuje 2080 solárních panelů. Mají pokrýt 10 % spotřeby budovy

29.11.2022 18:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zdroj | ČEZ
V Kongresovém centru Praha (KCP) začala výstavba největší fotovoltaické elektrárny v centru Prahy. Na ploše 7 000 metrů čtverečních bude zapojeno 2 080 solárních panelů, které ročně Kongresovému centru Praha uspoří 5,5 milionu korun za elektřinu. Fotovoltaika doplní jeden z největších projektů energetických úspor v Česku, který v Kongresovém centru realizuje ENESA, dceřiná společnost ČEZ ESCO. Projekt letos ušetřil centru 32 milionů korun. Se spuštěním elektrárny se počítá na jaře příštího roku. Informuje o tom společnost ČEZ.
 
„Jsem rád, že Kongresové centrum jako veřejně vlastněná společnost jde příkladem," uvedl při návštěvě Kongresového centra Praha předseda české vlády Petr Fiala. "Energetické úspory a nové obnovitelné zdroje jsou přesně to, co v současné situaci potřebujeme, abychom snižovali náklady na energie a zvýšili svou energetickou soběstačnost a nezávislost na energiích z Ruska,“ říká Fiala s tím, že akcionáři Kongresového centra Praha jsou Ministerstvo financí ČR a hlavní město Praha. Kongresové centrum Praha je jedním z největších kongresových center v Česku.

Petr Fiala, Daniel Beneš a předseda představenstva Kongresového centra Praha Aleš Bartůněk u fotovoltaiky na KCP.
Petr Fiala, Daniel Beneš a předseda představenstva Kongresového centra Praha Aleš Bartůněk u fotovoltaiky na KCP.
Zdroj | ČEZ

„U českých firem i veřejných institucí pozorujeme v poslední době jasný trend: snižování nákladů na energie jde ruku v ruce s důslednou dekarbonizací a úsilím o celkově udržitelnější fungování. Naším úkolem v ČEZ je tomu co nejvíce napomoci," říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. "Největší fotovoltaika v centru Prahy doplní jeden z největších projektů energetických úspor v České republice a navýší úspory Kongresového centra Praha o dalších více než 5 milionů ročně,“ říká Beneš.

Výstavba fotovoltaické elektrárny, na které se vedle ČEZ ESCO podílí i společnost GreenBuddies, byla zahájena v průběhu českého předsednictví Evropské unie. Kongresové centrum je místem konání neformálních zasedání Rady EU.

„O fotovoltaické elektrárně na střeše Kongresového centra jsme uvažovali už před několika lety," říká Aleš Bartůněk, předseda představenstva Kongresového centra Praha. "I když máme do konce roku sjednánu velmi dobrou cenu za elektřinu, dění na trhu s energiemi nás přimělo tento záměr urychlit a rozhodli jsme se s instalací začít ještě během českého předsednictví," vysvětluje Bartůněk.

"Střešní fotovoltaika pokryje asi deset procent spotřeby energií centra, navíc je přímo provázaná s komplexním projektem energetických úspor, který u nás běží šestým rokem a každoročně nám šetří více než 30 milionů korun,“ dodává Aleš Bartůněk.

Kongresové centrum Praha vybuduje fotovoltaiku na střeše bez svých investičních nákladů. Náklady na vybudování solárního parku o 936 výkonu kWp nese dodavatel ČEZ ESCO, který fotovoltaiku postaví a následně ji bude provozovat. Kongresové centrum Praha bude investici splácet v ceně odebírané elektřiny. Po ukončení 13letého kontraktu Kongresové centrum Praha fotovoltaickou elektrárnu za pouhou jednu korunu odkoupí a dále si bude vyrábět vlastní energii.

Stavba fotovoltaické elektrárny v centru Prahy a o takových rozměrech není jednoduchou záležitostí. Projektanti například museli zkouškami na vzorku panelů umístěných na střeše dokázat, že sluneční paprsky dopadající na jejich povrch nebudou oslňovat nejen blízké okolí, ale ani například návštěvníky několik kilometrů vzdálené Petřínské rozhledny.

Zdroj | ČEZ

Projekt EPC v Kongresovém centru Praha

O snížení energetické náročnosti objektu se Kongresové centrum Praha snaží od roku 2016, kdy byl realizován technologicky unikátní energeticky úsporný projekt řešený metodou EPC, který pro Kongresové centrum Praha realizuje společnost ENESA ze skupiny ČEZ ESCO. EPC znamená, že dodavatel za velikost úspor přímo ručí ve smlouvě.

Modernizací vytápění, vzduchotechniky, osvětlení a kogenerací za 135 milionu korun se letos podařilo snížit náklady na energii přepočteno na současné vysoké ceny o 50 milionů korun. Celková garantovaná úspora za 10 let existence projektu dosáhne nejméně 235 milionů korun a sníží spotřebu o 30 procent.

„EPC projekt v Kongresovém centru Praha si drží primát v oblasti technologické provázanosti, kdy se využívá synergie mezi vytápěním a vzduchotechnikou. Díky promyšlenému technickému řešení zde stoprocentně platí, že nejlevnější energie je ta, která se nespotřebuje. Fotovoltaika na střeše provoz budovy ještě zlevní, a navíc sníží uhlíkovou stopu objektu,“ vysvětluje Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

„V této jedné z největších střešních instalací v Česku uplatňujeme zkušenosti z podobných projektů střešních a pozemních elektráren u nás i v zahraničí. Používáme střídače SolarEdge, které minimalizují napětí během poruchy, a využíváme také střešní konstrukce, které se neupevňují vrtáním do střechy, ale jen zatížením,“ uzavírá Aleš Spáčil, obchodní ředitel společnosti Greenbuddies, která se stará o instalaci fotovoltaiky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

29.11.2022 19:16
O nákladech a návratnosti ani ťuk.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

29.11.2022 19:37
To je najednou slávy.
Jak je to dlouho, co to chtěli zbourat, co by přežitek komunismu !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2022 08:50 Reaguje na smějící se bestie
To je sice jen 30 let, ale zjiostilo se, že se hodí a asi dobře slouží. Jenom nechápu, proč mají spotřebu elektřiny jak martinská pec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.11.2022 08:53 Reaguje na Pavel Hanzl
V zimě dá fve u nás odhadem asi 20 - 30% toho, co v létě. To není žádné promile. Pokud svítí a je zima, má fve největší výkon.
Odpovědět
Ze

Zellosh

30.11.2022 13:05 Reaguje na Pavel Hanzl
I mě by zajímala spotřeba té martinské pece.Prosim,aspoň přibližně.....
Hanzl ,tvl,opět jste to zabil...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.11.2022 09:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Martinská pec jede na elektřinu/ovládací prvky nepočítám ?
To jsou mě noviny !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.11.2022 17:38 Reaguje na smějící se bestie
Co by jste chtěl od nedouka, který tu martinku viděl
maximálně kdysi na obrázku na základce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.12.2022 08:46 Reaguje na smějící se bestie
Tak co je to za pec, ve které je tekuté železo proháněno vzduchem, aby se zbavilo uhlíku? Ta bývá rozpalovaná elektřinou, ne?
Fakt nemám strojařské vzdělání a na pohled nepoznám ani klíče 13 od staršího 14.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

29.11.2022 21:39
Dnes - pri plne zatazene zimni obloze - to bude tak jedno promile. Hloupejsi propagandu fotovoltaiky jsem uz dlouho nevidel, snad nekdy pred 15 lety kdy na aktualne.cz vychvalovali Narodni divadlo, ze je v Praze nejpokrokovejsi co se vyuziti strechy pro voltaiku tyce ...
Odpovědět
AR

Andrej Repiský

29.11.2022 23:45
Elektrárna bude teprve příští rok uvedena do provozu, ale už letos ušetřila 32 milionů??? Chápete to někdo?
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

30.11.2022 07:07 Reaguje na Andrej Repiský
"Fotovoltaika doplní jeden z největších projektů energetických úspor v Česku, který v Kongresovém centru realizuje ENESA, dceřiná společnost ČEZ ESCO. Projekt letos ušetřil centru 32 milionů korun." Projekt = projekt energetických úspor řešený od roku 2016, ten ušetřil těch 32 mil. FVE do něj přispěje až od příštího roku úsporou dalších 5 mil: "Největší fotovoltaika v centru Prahy doplní jeden z největších projektů energetických úspor v České republice a navýší úspory Kongresového centra Praha o dalších více než 5 milionů ročně,“
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.11.2022 09:28
Zajímalo by mne, zda před instalací FVE tu střechu pořádně zateplili.

Úspora 10 % energie a střecha komplet pokrytá FVE, teda nic moc.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.12.2022 15:26 Reaguje na Jiří Svoboda
Pakul má spotřebu pomalu jak Třinecké železárny, takže těch 10 % není vůbec málo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist