https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sumatre-objevili-novy-druh-orangutana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Sumatře objevili nový druh orangutana

11.11.2017 05:51 | JAKARTA (ČTK)
Nový druh orangutana objevili vědci v nepřístupných horských oblastech na severu ostrova Sumatra. Ilustrační snímek.
Nový druh orangutana objevili vědci v nepřístupných horských oblastech na severu ostrova Sumatra. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Nový druh orangutana objevili vědci v nepřístupných horských oblastech na severu ostrova Sumatra. Zvíře se odlišuje mimo jiné tvarem lebky a zubů, geny i způsobem, jakým samci vydávají zvuky, napsala agentura Reuters. Celkem je na světě zhruba 800 exemplářů tohoto druhu orangutana, což z něj činí nejohroženější druh opic na světě.
 

"Rozdíly (mezi druhy orangutana) jsou nepatrné a prostým okem je téměř nelze rozeznat," uvedl profesor Michael Kruetzen z univerzity v Curychu. Odborníci doposud rozlišovali dva druhy orangutana - sumaterského a bornejského.

Nový takzvaný tapanulijský orangutan (Pongo tapanuliensis) žil na ostrově v izolaci zhruba 10.000 až 20.000 let, tvrdí vědci. O jeho výskytu v regionu se přitom vědělo už od roku 1997, odborníci ho však za další druh doposud nepovažovali.

Zvíře nyní ohrožuje především kácení lesů, v regionu navíc plánují postavit vodní elektrárnu. Vědci se proto snaží oblast uzavřít.

Orangutani žijí ve volné přírodě jen na ostrovech Sumatra a Borneo a patří mezi kriticky ohrožené druhy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist