https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sumave-se-opravuje-rozhledna-polednik-zacne-se-s-opravou-hradloveho-mostu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Šumavě se opravuje rozhledna Poledník, začne se s opravou hradlového mostu

27.6.2021 15:56 | PRÁŠILY (ČTK)
Oprava rozhledny Poledník, která byla veřejnosti zpřístupněna poprvé před 23 lety, již začala naplno.
Oprava rozhledny Poledník, která byla veřejnosti zpřístupněna poprvé před 23 lety, již začala naplno.
Foto | Huhulenik / Wikimedia Commons
Opravy na dvou oblíbených turistických místech se letos částečně dotknou sezony na Šumavě. Opravuje se rozhledna na Poledníku, která se veřejnosti otevře nejdřív v říjnu. Zřejmě na přelomu srpna a října se začne také s opravou hradlového mostu nedaleko Modravy, která si vyžádá omezení provozu. Obě oblíbená turistická místa jsou ve špatném stavu. Oprava mostu měla podle původních plánů začít už v červenci, odsunula se mimo jiné i kvůli technologickým přepočtům a kvůli nedostatku potřebných stavebních materiálů, řekl ČTK mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.
 

Dřevěná konstrukce 72 metrů dlouhého hradlového mostu je v natolik špatném stavu, že je nutná celková rekonstrukce, fakticky stavba celého mostu. "Po dohodě se zhotovitelem a také statikem ještě prověřujeme nové možnosti využití materiálů pro základní konstrukci mostu. Chceme totiž, aby most vydržel déle než dvacet let, jako tomu bylo nyní," řekl Dvořák. Současný most přes řeku Vydru, otevřený v roce 2000, je věrnou replikou bývalého historického mostu z počátku 19. století.

Na stav mostu nyní pravidelně dohlíží statik. Dovolil jeho další používání, ale s omezeními, která musejí dodržovat pěší turisté i cyklisté. Na mostě se nesmí zdržovat větší množství lidí, není možné se opírat o zábradlí a po mostní konstrukci se nesmí jet na kole. Cyklista může kolo přes most pouze převést. "Žádáme všechny návštěvníky, aby dbali těchto omezení, která budou přímo u mostu popsána. Jen tak bude možné starý most do začátku rekonstrukce využívat. Pokud vše půjde dobře, začne se s rekonstrukcí, a tedy i s omezením turistického provozu, na přelomu letošního srpna a září," uvedl Dvořák.

Naopak oprava rozhledny Poledník, která byla veřejnosti zpřístupněna poprvé před 23 lety, již začala naplno. Loni tam rekonstruovali vnitřek věže. Letos se začalo s opravou opláštění, což s sebou nese další omezení pro turisty. "Kvůli bezpečnosti muselo být uzavřeno nouzové nocoviště v blízkosti rozhledny, a to na celou dobu rekonstrukce. Ta měla být hotová na konci července, avšak poté, co zhotovitel odkryl původní opláštění, zjistilo se, že se bude muset vyměnit na celé rozhledně. Kvůli tomu se práce prodlouží nejméně o měsíc," řekla vedoucí informačních středisek a středisek environmentální výchovy Martina Kučerová. Pokud rekonstrukce skončí ještě v srpnu a kolaudace se stihne do konce září, rozhledna s novým zázemím informačního střediska by mohla být zpřístupněna letos po dobu celého října.

Na konci 60. let 20. století vznikl na Poledníku vojenský areál pro sledování leteckého a pozemního provozu v sousedním Německu a pro odposlechy a rušení televizního i radiového signálu vysílačů umístěných za hranicemi. Do roku 1989 patřil Poledník do přísně střežené pohraniční oblasti, armáda ho opustila po roce 1990. Věž, která měří 37 metrů a na jejíž vrchol vede 227 schodů, byla přebudovaná na rozhlednu a veřejnosti se otevřela v roce 1998.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist