https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sumavskych-vrcholcich-je-nyni-nejvic-snehu-z-cele-zimy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na šumavských vrcholcích je nyní nejvíc sněhu z celé zimy

24.3.2021 18:07 | NOVÁ PEC (ČTK)
Podle předpovědi v nejbližších dnech zasáhne Jihočeský kraj oteplení. Slavík uvedl, že meteorologové očekávají oblevu i na šumavských vrcholcích.
Podle předpovědi v nejbližších dnech zasáhne Jihočeský kraj oteplení. Slavík uvedl, že meteorologové očekávají oblevu i na šumavských vrcholcích.
Zdroj | Správa NP Šumava
V horních partiích Šumavy v těchto dnech leží nejvíc sněhu v sezoně. Způsobily to srážky v posledních dnech. Například na Plechém, který je s nadmořskou výškou 1378 metrů nejvyšší horou české části Šumavy, je nyní 110 centimetrů sněhu. ČTK to řekli meteorologové.
 

"Probíhající zima byla atypická v tom, že i vyšší polohy zasáhla dvakrát výrazná obleva. Kvůli tomu vždy značná vrstva sněhu odtála. Ale v posledních dnech, kdy na většině míst v kraji pršelo, na Šumavě vydatně sněžilo," řekl ČTK Josef Slavík z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V porovnání s minulými roky však výška sněhu není v této zimě nijak extrémní. Potvrdil to i amatérský meteorolog Ivo Rolčík, který má měřící stanici na Plechém sedm let. "Zatím nejvyšší vrstva sněhu byla změřena v lednu roku 2018 a to 205 centimetrů. Poslední roky jsou na sněhovou pokrývku díky postupnému oteplování chudší," uvedl Rolčík.

Kromě Plechého v posledních dnech napadlo větší množství sněhu i na Blatném Vrchu u Březníku. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu tam nyní je 118 centimetrů.

Zimní podmínky v těchto dnech ale panují v nižších polohách. "Například v oblasti v okolí Kvildy je přibližně 40 až 60 centimetrů sněhu, což je na konec března relativně dost," uvedl Slavík.

Ovšem na vrcholcích hor se dlouhodobě drží nejvíce sněhu právě v tomto období. "Většinou je v nejvyšších partiích Šumavy maximum sněhu v poslední dekádě března nebo v prvních dubnových dnech," řekl Rolčík.

Podle předpovědi v nejbližších dnech zasáhne Jihočeský kraj oteplení. Slavík uvedl, že meteorologové očekávají oblevu i na šumavských vrcholcích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

24.3.2021 19:48
Šokující,fascinující,neuvěřitelné.Březen a na horách je sníh
Odpovědět

Jirka Černý

24.3.2021 21:10
Zimní Šumava je nádherná a mám na ní z vojny spoustu skvělých zážitků které njak netoužím si zopakovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist