https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-tury-v-krkonosich-ano-ale-jen-sami-nebo-s-rodinou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na túry v Krkonoších ano, ale jen sami nebo s rodinou

19.3.2020 00:22 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Výjimka z omezení volného pohybu platí také pro pobyt v KRNAP. Výlety v Krkonoších jsou ale možné jen individuální či s rodinou, ve větší skupině nikoli. / Ilustrační foto
Výjimka z omezení volného pohybu platí také pro pobyt v KRNAP. Výlety v Krkonoších jsou ale možné jen individuální či s rodinou, ve větší skupině nikoli. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Přestože v Krkonoších platí v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu pro celou ČR řada omezení, jsou zavřeny restaurace, horské boudy, česko-polská hranice nebo je zakázáno poskytovat ubytování, do přírody vyrazit lze. Výjimka z omezení volného pohybu platí také pro pobyt v KRNAP, uvedla na svém facebookovém profilu Správa KRNAP. Výlety v Krkonoších jsou ale možné jen individuální či s rodinou, ve větší skupině nikoli.
 

"Pochopitelně platí, že je potřeba cestování omezit na tu úplně minimální nejnutnější úroveň. Pokud ale máte třeba soukromou chalupu v Krkonoších a pracovní povinnosti vám umožňují se tam na dobu nouzového stavu přesunout, je to možné. Stejně tak je možné navštěvovat přírodu KRNAP, pokud ji máte za humny," uvedli zástupci Správy KRNAP.

V Krkonoších o víkendu předčasně skončila zimní sezona, provoz ukončila lyžařská střediska, zavřít musely restaurace, infocentra, půjčovny, penziony, welness centra, bazény a další horské atrakce. Od pondělí 16. března nejezdí do odvolání lanovka na Sněžku, je uzavřena česko-polská hranice.

Podle Správy KRNAP je zakázáno překračovat hranice, což platí i pro pohraniční hřebenovku, cestu česko-polského přátelství. I v přírodě by návštěvníci Krkonoš měli dbát preventivní opatrnosti, a pokud se dostanou do míst, kde jsou i další lidé, měli by si zakrýt ústa a nos rouškou, respirátorem, šátkem nebo třeba šálou, uvedli zástupci národního parku.

Správa KRNAP s odkazem na případy z poslední doby, při kterých byl porušen zákaz vjezdu autem do nejpřísněji chráněné zony NP, upozorňuje, že i přes stav nouze a vylidněnost hor působí v terénu jejich strážci a za podobná jednání hrozí vysoké pokuty.

Správa KRNAP v pondělí uzavřela veřejnosti své sídlo ve Vrchlabí, výrazně omezila úřední hodiny. Od čtvrtka 12. března jsou také uzavřena Krkonošská muzea Správy KRNAP v Harrachově, Jilemnici, Pasekách nad Jizerou a Vrchlabí, stejně jako infocentra v Harrachově, Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně a Vrchlabí. Veřejnosti je uzavřeno také Centrum environmentálního vzdělávání Krtek ve Vrchlabí. Do odvolání byly také zrušeny všechny akce, které Správa KRNAP připravila pro veřejnost.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Halina Holá

19.3.2020 15:16
Nás ale na lyžácích učili, že do hor minimálně ve třech... Také z důvodu bezpečnosti. Nebo je to v době mobilní jinak?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist