https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-velke-ohrade-v-praze-13-bude-nova-komunitni-zahrada-pro-tamni-obyvatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Velké Ohradě v Praze 13 bude nová komunitní zahrada pro tamní obyvatele

11.6.2022 00:50 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Městská část Praha 13 vybuduje ve spolupráci s neziskovou organizací Kokoza na Velké Ohradě komunitní zahradu. Vznikne u tamní Základní školy Janského na nyní nevyužívaném pozemku a bude sloužit obyvatelům třinácté městské části. ČTK to sdělila mluvčí radnice Lucie Steinerová.
 

"Pozemek pro komunitní zahradu jsme začali upravovat podle zpracované projektové dokumentace a postupně budou instalovány základní prvky jako vyvýšené záhony, stromy a upraven celý pozemek," uvedl starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS).

Místo pro sousedské setkávání obyvatel Stodůlek a komunitní zahrádkaření vznikne na 5000 metrech čtverečních pozemku u ZŠ Janského. Na pozemku budou vysazeny nové stromy, postaveny vyvýšené záhony a vznikne ohniště s posezením. Pro děti budou na místě připraveny houpačky a pískoviště. Stavební úpravy pozemku má na starost Gardenline, které za ně radnice podle smlouvy zaplatí asi 2,4 milionu korun. Práce by měly být hotové v srpnu.

Budoucí komunitní zahradníci, kteří budou připravené záhonky využívat pro pěstování ovoce, zeleniny či bylinek a budou se podílet na provozu zahrady, se mohou přihlásit přes on-line dotazník.

Komunitní zahrady vznikají v různých částech Prahy. Mezi prvními byla třeba komunitní zahrada v ulici Vidimova v Praze 11, která je v provozu od roku 2013. Další jsou třeba na Vypichu a v Liboci v Praze 6 nebo na Císařském ostrově. Podle informací na webu organizace Kokoza vzniklo v Česku za posledních osm let vyrostlo asi 130 komunitních zahrad.

Radnici třinácté městské části vede starosta David Vodrážka. Koalici tu po volbách v roce 2018 vytvořily strany a hnutí ODS, ANO, KDU-ČSL a STAN. V 35členném zastupitelstvu mají 21 hlasů. V opozici jsou zástupci Piráti, Zelení a zástupci TOP 09.

Městská část Praha 13 se nachází v jihozápadní části hlavního města a zahrnuje většinu Stodůlek a části Jinonic, Třebonic a Řeporyjí. Většinu území třinácté pražské městské části tvoří sídliště Jihozápadní město. V roce 2019 obývalo Prahu 13 podle informací na webu radnice asi 68.000 obyvatel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RK

Radka Klustová

13.8.2022 20:08
Jako malá holka jsem chodila s mojí babičkou na zahrádku, kterou měla koupenou od města. Nebyla moc veliká, a tak tam pěstovala jen pár sazenic jahod, několik rostlin rajčat, okurek, paprik, ale samozřejmě i několik květin, které měla moc ráda. Proto jakmile jsem byla dospělá koupila jsem dům se zahradou, kterou zalévám vodním čerpadlem, které jsem si koupila na https://www.growerstore.cz/.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist