https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vinohradech-jsou-lampy-s-nabijeckami-pro-elektromobily
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pražských Vinohradech jsou lampy s nabíječkami pro elektromobily

6.9.2020 01:11 | PRAHA (ČTK)
Pro příští rok THMP připravuje instalaci zmíněných lamp v osmi dalších lokalitách. Jedná se o Lhotku, Veleslavín, Černý Most, Háje, Kamýk, Velkou Ohradu, Chodovec a Kobylisy.
Pro příští rok THMP připravuje instalaci zmíněných lamp v osmi dalších lokalitách. Jedná se o Lhotku, Veleslavín, Černý Most, Háje, Kamýk, Velkou Ohradu, Chodovec a Kobylisy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | praha.eu
Na pražských Vinohradech nechalo město nainstalovat 13 nových stožárů veřejného osvětlení, které jsou připraveny pro dobíjení elektromobilů. V budoucnu by měl být jejich počet rozšířen na několik tisícovek. ČTK to sdělil Martin Drozd, mluvčí městské firmy Technologie hlavního města Prahy (THMP), která lampy společně s Pražskou energetikou (PRE) instalovala. Celkem je na Vinohradech 47 zcela nových lamp, ale ne všechny mají dobíjecí stanice.
 

Podle pražského radního Jana Chabra (TOP 09) mají za šest let v Praze vzniknout tři až šest tisícovek podobných nabíjecích míst. "Je jasné, že to nebude jediný způsob nabíjení e-mobility v Praze, jeho velkou výhodou je ale možnost masového pokrytí v relativně krátkém čase," uvedl Chabr.

Náklady se vyšplhaly na asi 800 milionů korun a zahrnují nejen pořízení nabíječek, ale také kompletní modernizaci osvětlení, výměnu kabelové sítě nebo obnovu komunikace. "Kromě toho, že jsou nové stožáry připraveny pro elektromobilitu, dochází u nich i k výměně sodíkových svítidel za ledková. Ta jsou moderní a mají nižší spotřebu," uvedl Chabr.

Pro příští rok THMP připravuje instalaci 350 zmíněných lamp v dalších lokalitách. Jedná se o Lhotku, Veleslavín, Černý Most, Háje, Kamýk, Velkou Ohradu, Chodovec a Kobylisy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

6.9.2020 14:12
Ad lampy s nabíječkami pro elektromobily : "Podle pražského radního Jana Chabra (TOP 09) mají za šest let v Praze vzniknout tři až šest tisícovek podobných nabíjecích míst. Náklady se vyšplhaly na asi 800 milionů korun a zahrnují nejen pořízení nabíječek, ale také kompletní modernizaci osvětlení, výměnu kabelové sítě nebo obnovu komunikace".
To bude kšeft "jako prase", tedy snad celého století (21. století).
Odpovědět
JV

Jarmila Vavrochová

7.9.2020 05:13
Doufám, že čerpají elektřinu pouze z obnovitelných zdrojů a pečlivě se vyhýbají té fuj z uhelných elektráren!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist