https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vrchu-helstyn-ve-val.mezirici-vznikne-na-jare-floralni-oaza
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na vrchu Helštýn ve Valašské Meziříčí vznikne na jaře Florální oáza

13.3.2021 12:51 | VAL. MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
Na vrchu Helštýn ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku vznikne letos na jaře Florální oáza s katedrálou stromů podle návrhu umělce Jiřího Černického. Její rozměry budou 51krát 30 metrů, sdělil ČTK mluvčí valašskomeziříčské radnice Jakub Mikuš. Na Helštýně stojí od roku 1948 památník obětem druhé světové války. V roce 2019 přibyl půdorys barokního letohrádku Belvedere, jenž tam stál do poloviny 19. století.
 

"Helštýn patří k dominantám Valašského Meziříčí a je oblíbeným cílem výletů s krásným výhledem na město. I to byl jeden z důvodů, který nás po náročném hledání vhodné lokality vedl k rozhodnutí umístit zde unikátní Florální oázu," uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO). "Její součástí bude katedrála podle návrhu umělce Jiřího Černického, který vytvořil sakrální stavbu tvořenou 57 kusy vzrostlých jabloní, topolů a dubů. Tuto ojedinělou stavbu bude navíc lemovat květnatá louka," uvedla Wojaczková. Projekt doplní také arboretum starých odrůd, 25 kusů ovocných stromů - jabloní, hrušní, slivoní a třešní.

Náklady na vybudování Florální oázy vyčíslila radnice na 514 000 korun, 463 000 korun pokryje příspěvek společnosti CS Cabot. Projekt bude dělat městská společnost Městské lesy a zeleň, která na území Valašského Meziříčí dělá většinu výsadeb a stará se o údržbu zeleně. "Na přípravě projektu jsme se podíleli poslední dva roky. S výsadbou chceme začít na jaře s tím, že hotovo má být do konce letošního května. Následně zajistíme nezbytné tvarování a péči o stromy i další zeleň tak, aby Florální oáza mohla sloužit všem občanům i návštěvníkům Valašského Meziříčí," uvedl jednatel městské společnosti Marek Netolička.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

13.3.2021 16:46
Florální oáza.V tom Valmezu musí hulit dobry material.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.3.2021 16:55
Nějakou unikatni floralni oázu by kdysi vysadila za dopoledne parta duchodcu v ramci akce Z a stačila by u toho vypít soudek piva a nějakou kořalku
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.3.2021 18:50
Tož 82 stromů za půl mega je slušný kauf. Být mladší, tak se vrhnu na
takové projekty. Kolik si tak asi účtuje z celkové částky pan umělec?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.3.2021 12:00
To je tedy kšeft století (1 strom za 6 192,77 Kč), i když do jeho konce je ještě daleko.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist