https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vylidnenych-thajskych-plazich-zelvy-znovu-vyvadeji-mlade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na vylidněných thajských plážích želvy znovu vyvádějí mladé Video

26.4.2020 00:30 | BANGKOK (ČTK)
V Thajsku ochránci přírody objevili největší množství hnízd vzácných kožatek za poslední dvě desetiletí.
V Thajsku ochránci přírody objevili největší množství hnízd vzácných kožatek za poslední dvě desetiletí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na thajských plážích, ze kterých kvůli koronavirové krizi zmizeli turisté, nyní ochránci přírody objevili největší množství hnízd vzácných kožatek za poslední dvě desetiletí. Kožatka velká, která je největší žijící želvou na světě, patří v Thajsku mezi ohrožené druhy.
 

"Jedenáct želvích hnízd, která jsme od konce listopadu našli, jsou nejvyšším počtem za 20 let," prohlásil ředitel centra mořské biologie na turisty vyhledávaném ostrově Pchúket Kongkiat Kittivatanavong. "To je velmi dobré znamení, protože mnoho oblastí, kde se dříve želvy množily, lidé zničili," dodal.

Kožatky velké kladou vejce na temných, tichých místech, které je ale vzhledem k množství turistů zpravidla zaplavujících thajské pláže těžké najít. Někteří pytláci také vajíčka z hnízd vykrádají.

Thajsko odhalilo koronavirus zatím u 2792 lidí, z nichž 47 zemřelo. Thajské úřady kvůli šíření nákazy přijaly přísná opatření od zákazu vycházení pro vlastní občany po zákaz všech mezinárodních letů do země. To uvrhlo do velkých problémů thajský turistický průmysl, divoce žijící zvířata se ale mohla vrátit na pláže, uvedla agentura Reuters.

Koncem března zaměstnanci národního parku v provincii Pchanggá u Andamanského moře našli po dvouměsíčním sledování vajec kožatky velké 84 čerstvě vylíhlých želviček.

Krunýř kožatky velké může dorůst až 2,13 metru a želva může vážit až kolem 600 kilogramů. Největší známý exemplář vážil 916 kilogramů. Samice kladou vejce jednou za tři až čtyři roky, a to vždy na stejné písečné pláži, kde se samy narodily. V jednom hnízdě bývá až 110 vajec, ze kterých se po zhruba 60 dnech vylíhnou mláďata.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist