https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-melo-v-zime-vyssi-koncentrace-benzoapyrenu-v-ovzdusi-35-z-60-obci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině mělo v zimě vyšší koncentrace benzoapyrenu v ovzduší 35 z 60 obcí

22.9.2022 10:27 | JIHLAVA (ČTK)
Aromatické uhlovodíky mají vážné dopady na lidské zdraví, jejich zdrojem jsou lokální topeniště, průmysl i doprava.
Aromatické uhlovodíky mají vážné dopady na lidské zdraví, jejich zdrojem jsou lokální topeniště, průmysl i doprava.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Na Vysočině mělo minulou zimu zvýšené koncentrace rakovinotvorného benzoapyrenu v ovzduší 35 z 60 sledovaných obcí. Hodnocení první etapy měření aromatických uhlovodíků v ovzduší zveřejnil kraj na webu. Projekt se týká vybraných sídel na Vysočině a v sousedním Jihomoravském kraji. Cílem je během dvou topných a jedné netopné sezony získat dosud neexistující data a vytvořit akční plán pro zlepšení stavu ovzduší.
 

Aromatické uhlovodíky mají vážné dopady na lidské zdraví, jejich zdrojem jsou lokální topeniště, průmysl i doprava. "Průběžné výsledky měření ukazují, že lokality s centrálním zásobováním teplem vykazují nižší koncentrace než venkovské lokality s individuálními zdroji tepla na pevná paliva," uvedl radní Kraje Vysočina Pavel Hájek (STAN).

Průměrná hodnota se v každé etapě počítá z šesti naměřených koncentrací benzoapyrenu v lokalitě. Takto získaná koncentrace se porovnává s hodnotou ročního imisního limitu. V krajské Jihlavě byla podle zveřejněných výsledků měření z tohoto pohledu minulou zimu dobrá situace, velmi dobrá například ve Žďáru nad Sázavou a výborná v Kadolci a v Milovech na Žďársku. Naopak nad limitem byly průměrné koncentrace benzoapyrenu mino jiné v Ledči nad Sázavou, Žirovnici nebo Červené Řečici.

Centrum dopravního výzkumu (CDV), s nímž kraje na projektu spolupracují, už dokončuje druhou, letní, etapu měření. Třetí etapa začne příští rok 18. ledna. Měřené lokality se měnit nebudou. "Takto získáme přehled o rozdílech v kvalitě ovzduší v jednotlivých letech a ročních obdobích," uvedl Radek Vít, výzkumný pracovník CDV. Akční plány budou zpracované na konci roku 2023, pak je budou schvalovat krajské úřady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

23.9.2022 10:11
A bude hůř.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist