https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-pribyla-prirodni-rezervace-doubravka-je-u-mohelna-na-trebicsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině přibyla přírodní rezervace Doubravka, je u Mohelna na Třebíčsku

3.8.2024 00:56 | JIHLAVA (ČTK)
Na nově chráněném území jsou přirozené lesní porosty, zejména světlé teplomilné doubravy na příkrých skalnatých svazích.
Na nově chráněném území jsou přirozené lesní porosty, zejména světlé teplomilné doubravy na příkrých skalnatých svazích.
Na Vysočině přibyla přírodní rezervace Doubravka. Její zřízení tento týden schválila krajská rada. Nová rezervace zabírá 81 hektarů v údolí řeky Jihlavy u Mohelna na Třebíčsku. Radní se zabývali třemi přírodními rezervacemi, jedna byla nově vyhlášena, dvě byly s určitými změnami vyhlášeny znovu, řekla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).
 
Přírodní rezervace Doubravka je v kaňonovitém říčním údolí blízko Mohelenské hadcové stepi. "S tím souvisí i ten důvod ochrany," uvedla náměstkyně. Na nově chráněném území jsou přirozené lesní porosty, zejména světlé teplomilné doubravy na příkrých skalnatých svazích. Jsou tam i skalní stepi.

V nové přírodní rezervaci jsou ohrožené druhy rostlin a živočichů, vyskytuje se tam více druhů motýlů, například okáč ovsový. Mezi ptáky, kteří tam hnízdí, jsou podle zveřejněného materiálu datel černý, žluna zelená, žluna šedá či strakapoud prostřední.

Změny rada kraje projednala u dříve vyhlášených přírodních rezervací Mrhatina a Nad Svitákem, obě jsou na Jihlavsku. Přírodní rezervace Mrhatina mezi Řásnou a Mrákotínem je chráněná od roku 1964, zabírá okolo 14 hektarů. Kvůli přesnějšímu zaměření hranic se nyní její rozloha zvýšila přibližně o půl hektaru.

Čtrnáctihektarová přírodní rezervace Nad Svitákem byla vyhlášena v roce 2012. Její ochranné pásmo se nyní rozšířilo o pozemek u Milíčova.

Na Vysočině je 205 maloplošných zvláště chráněných území. O 154 přírodních rezervací a přírodních památek se stará kraj a o zbývající Agentura ochrany přírody a krajiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EB

Emil Bernardy

3.8.2024 08:29
....pocházím odtud.Kraj Vysočina asi ano,dnes,okr.Třebíč,ale jinak Horácko.Okolí Mohelna znám velmi dobře,údolí Jihlavy a Oslavy je mé rodiště,ale les "Doubravka" byl vždy 2km odtud mezi Senorady a Novou Vsí.....vůbec není u řeky. Plky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist