https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-se-otevre-vceli-farma-u-hrotovic-verejnost-pozvou-farmy-i-jinde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině se otevře včelí farma u Hrotovic, veřejnost pozvou farmy i jinde

16.9.2023 00:35 | JIHLAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Patrick / Flickr
Farmáři na Vysočině představí na několika místech letošní úrodu a regionální potraviny. V sobotu bude den otevřených dveří na včelí farmě Kurtinových v Račicích u Hrotovic. O týden později budou FarmaFest na kozí farmě v Ratibořicích na Třebíčsku a Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku. Statek v Nové vsi u Leštiny na Havlíčkobrodsku představí letošní úrodu dýní koncem září nebo na začátku října.
 

Včelí farma Kurtinových, která má 300 včelstev, se tento týden v sobotu otevře dvě hodiny před polednem. Návštěvníci se dozvědí o chovu včel a uvidí zázemí farmy s linkou na vytáčení medu. "Zákazník ví, že včela dává med, zná tu skleničku medu, ale neví, co se skrývá za tím," řekl Kamil Kurtin. Lidé také mohou ochutnat med s malinami či jahodami. Po několika letech byl letos tmavý medovicový med, podotkl včelař.

Ve Žďáru nad Sázavou bude 16. září gastronomický festival Futrování na Farských. Kromě tří desítek stánků s jídlem z různých částí světa se v městském parku budou vařit pokrmy podle receptů používaných v 17. století v cisterciáckých klášterech. Festival začne hodinu před polednem. Vrcholí jím letošní městské Slavnosti jeřabin, tentokrát zaměřené na působení cisterciáckého řádu na Žďársku. Klášter ve Žďáru nad Sázavou byl zrušený v 18. století.

FarmaFest na Biofarmě DoRa v Ratibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou bude v sobotu 23. září. Na farmě, která se stará o 850 koz a kozí mléko zpracovává na řadu výrobků, budou komentované prohlídky s ochutnávkou a ukázkami vaření. Děti si na farmářské stezce vyzkouší třeba sázení rostlin a práci se slámou. Přestaví se regionální výrobci, v hudební části vystoupí zpěvačka Věra Martinová. Akce začne v 10:00.

Slavnosti brambor v bystřickém centru Eden budou 23. a 24. září. Z bramborových specialit se budou podávat třeba bramboráky, lokše, placky, knedlíky s uzeným masem a se zelím a bramborové šišky, brambory tam bude možné koupit. V někdejším panském dvoře budou otevřené expozice zaměřené na řemesla a příběh půdy, k vidění budou draví ptáci, různá plemena koní a další zvířata chovaná na statku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist