Na výsypkách na severu Francie se díky globálnímu oteplování pěstuje víno
Uzavření dolů v uhelné pánvi, která se táhne desítky kilometrů na západ od belgických hranic, na konci 20. století prohloubilo hospodářský úpadek v Pas-de-Calais. Zdejší haldy hlušiny jsou dnes ústředním bodem iniciativ udržitelného cestovního ruchu a symbolem znovuzrození tohoto departementu.
Před deseti lety zde byla vysazena vinná réva a v roce 2018 se začaly místním obyvatelům a malým obchodům prodávat první láhve vína s název Charbonnay. Jde o slovní hříčku, která v sobě ukrývá odkaz na slavnou odrůdu chardonnay a slovo "charbon", což je francouzský výraz pro uhlí.
Díky letošním vedrům, která byla na severu Francie méně spalující než na jihu, by se měla produkce ztrojnásobit oproti deseti hektolitrům vyrobeným v roce 2021. Ve srovnání s očekávanými 45,6 milionu hektolitrů v celostátním měřítku jde ale pořád o zanedbatelné množství. Hektolitr odpovídá 100 litrům nebo 133 standardním lahvím vína.
Vinař Olivier Pucek uvedl, že klima v části Francie, kterou mnozí Francouzi považují za pustou a ponurou, brzdilo pěstování vinné révy. To se podle něj brzy změní. "Letní vedra se stala slučitelnějšími s prací na vinici," řekl Reuters na výsypce v Haillicourtu, který leží asi hodinu jízdy autem směrem na jih od přístavního města Calais.
"Jsem si jistý, že by lidi, kteří v dolech pracovali, potěšilo, že na těchto výsypkách můžeme vyrábět víno, a dobré," řekl Henri Jammet, který rovněž pracuje na vinici, kde se hrozny sklízejí ručně.
V nedalekém městě Charleroi byla na haldě hlušiny vysazena druhá vinice. V sousední Belgii by vinice vysazená v roce 2019 měla příští rok přinést první lahve. UNESCO uhelnou pánev před deseti lety zapsalo na seznam světového dědictví.
reklama