https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nad-narodnimi-parky-vznikly-bezletove-zony-plati-i-pro-drony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nad národními parky vznikly bezletové zony, platí i pro drony

16.10.2018 00:25 (ČTK)
Úřad pro civilní letectví zpřísnil pravidla pro letový provoz, včetně dronů, nad národními parky. / Ilustrační foto
Úřad pro civilní letectví zpřísnil pravidla pro letový provoz, včetně dronů, nad národními parky. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | fxxu / pixabay.com
Úřad pro civilní letectví zpřísnil pravidla pro letový provoz, včetně dronů, nad národními parky. Nová opatření vymezují oblasti, nad kterými je úplný zákaz provozu. Včera to sdělil mluvčí úřadu Vítězslav Hezký. Na informaci upozornila Česká televize. Podle ochranářů právě drony ohrožovaly chráněná zvířata i rostliny.
 

Nová opatření navazují na loňský zákon o ochraně přírody a krajiny a definují bezletové zóny, ve kterých se nesmí létat až do výšky 300 metrů nad zemí. Opatření platí pro profesionální i amatérské provozovatele, kteří drony často využívali k pořizování leteckých snímků nad krajinou. Provozovatelům za porušení hrozí na místě až desetitisícová pokuta, ve správním řízení jsou pokuty ještě vyšší.

Nová pravidla se nevztahují na letouny se speciálním povolením a také na bezmotorová letadla, jako jsou například kluzáky. Bezmotorové stroje nemají podle úřadu na ochranu přírody negativní vliv.

Podle údajů Úřadu pro civilní letectví bylo v loňském roce v České republice registrováno více než 400 komerčně využívaných dronů. Jejich počet stále stoupá.

V současné době existují v ČR čtyři národní parky - Národní park Šumava, Národní park Podyjí, Národní park České Švýcarsko a Krkonošský národní park. Národní parky pokrývají 1,5 procenta rozlohy území státu, vyplývá z webu ministerstva životního prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist