https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namestek-spusteni-zalohovani-pet-lahvi-je-mozne-nejdrive-v-roce-2025
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náměstek: Spuštění zálohování PET lahví je možné nejdříve v roce 2025

24.2.2023 09:46 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejbližší realistický termín zavedení zpětného odběru PET lahví a plechovek je rok 2025. Může to ale být i později, řekl náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). K praktickému zavedení je podle něj potřeba mnoho kroků. Podle prezidenta Svazu průmyslu a obchodu (SOCR) Tomáše Prouzy je na spuštění systému od přijetí legislativy rok a půl až dva roky. Návrh zákona by mohla podle Hladíka vláda projednat do konce roku. Pilotní projekt zpětného odběru PET lahví a plechovek tento týden v Praze a dalších městech spustily společnosti Kaufland a Lidl.
 

V dubnu podle Hladíka ministerstvo plánuje návrh zákona začít konzultovat se Svazem měst a obcí, Svazem průmyslu a dopravy a dalšími organizacemi zapojenými do oběhového a odpadového hospodářství. Připravovaná úprava evropského nařízení o obalech zavádí pro členské státy povinnost zavést zálohový systém v případě, že do roku 2026 nedosáhnou devadesátiprocentní míry zpětného odběru. Hladík poznamenal, že od praktického spuštění systému je ještě poměrně daleko.

Prouza uvedl, že k úspěšnému zavedení systému bude potřeba i intenzivní vysvětlovací kampaň a spolupráce vlády, obchodu a výrobců nápojů. Zálohované lahve a plechovky budou lidé muset vracet nezmačkané. Podle Prouzy je to jedna z věcí, které při zavádění systému podcenila slovenská vláda a lidé například nosily PET lahve sešlápnuté. Svaz obchodu vyčíslil náklady na spuštění systému na zhruba 5,2 miliardy Kč a provoz na 1,3 miliardy Kč ročně.

Hladík uvedl, že v ČR je v oběhu ročně zhruba 1,8 miliardy PET lahví a 800 milionů plechovek. "Zhruba 80 procent skončí v kontejnerech," řekl. Ambice ministerstva směřují podle něj k tomu, aby se v mnohem víc používaly principy cirkulární ekonomiky a odpad se jako materiál.

Podle Hladíka je zálohování také příležitost ke snížení množství odpadu v přírodě, takzvaného litteringu, což potvrdila i zkušenost ze Slovenska, kde se zálohování zavedlo loni. Zavedení systému podporuje Iniciativa pro zálohování, která sdružuje výrobce nápojů, jako je Mattoni 1873, Plzeňský Prazdroj nebo například Kofola a Cocal Cola HBC ČR a SR. Mluvčí iniciativy Kristýna Havligerová uvedla, že nápojové firmy vítají zapojení Kaflandu a Lidlu do pilotního projektu. "Dobře nastavený systém umí efektivně vysbírat přes 90 procent použitých nápojových obalů, bez jakéhokoliv dopadu na výši spotřebitelských cen," řekla.

Iniciativa poukázala i na analýzu společnosti ENVI-PAK, která pravidelně zkoumá volně pohozený odpad ve 32 lokalitách po celém Slovensku. Uvedla, že v roce 2020 tvořily na Slovensku ve vysbíraném odpadu PET lahve 18 procent odpadu a plechovky 21 procent, na podzim 2022 bylo plechovek pět procent odpadu a PET lahví čtyři procenta.

Společnosti Kaufland a Lidl patří do skupiny Schwarz, každá společnost pilotní projekt sběru PET lahví a plechovek spustila ve třech prodejnách. Kaufland s ním začal v pražské Michli, Olomouci a Štenberku, Lidl v pražských Modřanech, Plzni a Brně. Ve druhé polovině roku chtějí projekt zahájit v Pardubicích a Karlových Varech. Lidé mohou plastové lahve a plechovky vracet v běžně používaných automatech, kde se vrací skleněné lahve. Vracet mohou lahve od 200 mililitrů do tří litrů. Za šest vrácených lahví dostanou slevové poukázky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

24.2.2023 12:25
No - jestliže na takovou "blbinu" je tžeba 2 roků, pak se nedivme, že postavení nové jaderné elektrártny u nás potrvá roků 50 proti socialistickejm 10.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist