https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/naraznikova-zona-oddelujici-severni-a-jizni-koreu-je-rajem-pro-divokou-zver
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nárazníková zóna oddělující Severní a Jižní Koreu je rájem pro divokou zvěř

26.2.2023 01:57 | SOUL (ČTK)
Mezi obyvatele demilitarizované zóny patří ohrožení kamzíci běláci, kteří žijí ve skalnatých horách; přežvýkavci kabarové s dlouhými tesáky (na obrázku) obývající staré lesy; vydry, které plavou podél řeky protékající oběma Korejemi, a ohrožení orli skalní, kteří často tráví zimu v civilních pohraničních oblastech, kde obyvatelé tyto hladové lovce krmí.
Mezi obyvatele demilitarizované zóny patří ohrožení kamzíci běláci, kteří žijí ve skalnatých horách; přežvýkavci kabarové s dlouhými tesáky (na obrázku) obývající staré lesy; vydry, které plavou podél řeky protékající oběma Korejemi, a ohrožení orli skalní, kteří často tráví zimu v civilních pohraničních oblastech, kde obyvatelé tyto hladové lovce krmí.
Foto | Николай Усик / http://paradoxusik.livejournal.com/ / Wikimeda Commons
Mezi Severní a Jižní Koreou leží demilitarizované pásmo (DMZ), jedna z nejvíce střežených hranic na světě. Čtyři kilometry široký a 250 kilometrů dlouhý úsek, kam nevkročí lidská noha, je obehnán ostnatými dráty a plný min. Tato izolace však neúmyslně změnila oblast v útočiště divoké zvěře. Společnost Google tento týden poprvé zveřejnila snímky z nárazníkové zóny, které nabízejí vzácný pohled na flóru a faunu obývající tuto vylidněnou zemi nikoho, napsal server CNN.
 

Snímky jsou součástí projektu realizovaného u příležitosti 70. výročí příměří v korejské válce, které v roce 1953 ukončilo nepřátelské akce a vytvořilo nárazníkovou zónu. Návštěvníci webové stránky mohou absolvovat "virtuální prohlídku" pomocí technologie Street View společnosti Google a vidět památky v blízkosti demilitarizovaného pásma, jako jsou konfliktem zničené budovy a obranné bunkry. Nejpřekvapivější jsou však snímky více než 6100 druhů živočichů, kterým se zde daří, od plazů přes ptáky až po savce. Rostou zde také vzácné rostliny.

V pásmu, které svého času americký exprezident Bill Clinton označil za "nejděsivější místo na světě", žije podle společnosti Google až 38 procent z 267 druhů, které jsou v Jižní Koreji považovány za ohrožené.

Mezi obyvatele demilitarizované zóny patří ohrožení kamzíci běláci, kteří žijí ve skalnatých horách; přežvýkavci kabarové s dlouhými tesáky obývající staré lesy; vydry, které plavou podél řeky protékající oběma Korejemi, a ohrožení orli skalní, kteří často tráví zimu v civilních pohraničních oblastech, kde obyvatelé tyto hladové lovce krmí.

Mnoho snímků bylo pořízeno bezpilotními kamerami jihokorejského Národního institutu ekologie. Již v roce 2019 tyto drony poprvé po 20 letech vyfotografovaly mládě medvěda ušatého.

Prezident organizace Fórum DMZ, která vede kampaně na ochranu ekologického a kulturního dědictví této oblasti, řekl v roce 2019, že zóna se kvůli zhoršujícím se podmínkám na obou stranách hranice stala také oázou pro stěhovavé ptáky. Těžba dřeva a záplavy podle něj poškodily severokorejskou půdu, zatímco rozvoj měst a znečištění fragmentovaly biotopy v Jižní Koreji. "Nazýváme tento region náhodným rájem," řekl tehdy.

Po zachování demilitarizované zóny volá již desítky let mnoho řada Korejců i mezinárodní ekologické organizace. Tento proces však není snadný, protože vyžaduje spolupráci jak Soulu, tak Pchjongjangu.

V posledních letech bylo dosaženo určitého pokroku: bývalý jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un v roce 2018 slíbili, že z pásma udělají "mírovou zónu". V následujícím roce otevřela Jižní Korea první ze tří "mírových stezek" pro omezený počet návštěvníků, které mají turisty zavést kolem pozorovatelen a plotů z ostnatého drátu. Od té doby se však vztahy zhoršily, přičemž napětí prudce vzrostlo loni, kdy Severní Korea vypálila rekordní počet raket a kdy se úřadu ujal nový jihokorejský prezident Jun Sok-jol.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.2.2023 07:40
Tak na to, stačily v ČR vojenské újezdy/Brdy !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.2.2023 18:20 Reaguje na smějící se bestie
I Libava a celá Šumava a Novohradské hory, Znojemsko, pomezí u Mikulova a celá obora Soutok Dyjí s Maravou. Ta má plot dlouhý asi 65 km.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.2.2023 18:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.2.2023 10:29
Říká se, že "Inter arma, silent musae", ale přírodě se tam daří.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

26.2.2023 18:55
Az bude ustanovena 100 km siroka a 500 km dlouha naraznikova zona po utichnuti boju na Ukrajine, promeni se to v nejvetsi prirodni zvireci raj - divocinu - ktere nebude v Eurasii rovno. Prirozeny vyber vedouci ke zkvalitneni tamni zvireci populace budou krome introdukovanych dravcu zajistovat i obcasne strely Himars a dalsi, ktere ned tim uzemim budou operovat ...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.2.2023 18:58 Reaguje na Miloš Zahradník
Už mohlo být.
Odpovědět
sv

sv

2.3.2023 22:15 Reaguje na smějící se bestie
Zapomněl jsi to sdělit masovému vrahovi puťkovi.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

3.3.2023 20:16 Reaguje na Miloš Zahradník
Južne od Chersonu je veľká rezervácia Askania-nova. Tam je zveri habadej aj africkej. Bojím sa ako to s ňou vo vojne dopadne.
Odpovědět
sv

sv

2.3.2023 22:19
Takže refugium, protože směrem na sever od oné zóny bylo vše co mělo čtyři nohy nebo peří sežráno s přílohou z chutné trávy.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist