https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-rozvojova-banka-poskytla-uver-600-milionu-korun-spolecnosti-voda-zelivka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní rozvojová banka poskytla úvěr 600 milionů korun společnosti Voda Želivka

23.12.2022 00:53 | PRAHA (ČTK)
Foto | Stribrohorak / Wikimedia Commons
Národní rozvojová banka poskytla úvěr 600 milionů korun společnosti Voda Želivka, zajišťující pitnou vodu pro obyvatele Prahy. Peníze podle banky umožní rekonstrukci filtrační haly a další investice související s výstavbou a rekonstrukcí infrastruktury pro úpravu a rozvod vody.
 

Úpravna vody Želivka je největší úpravnou vody pro Prahu. "Zajištění pitné vody pro občany České republiky nespočívá jen v samotné výrobě, ale také v dlouhodobých investicích do související infrastruktury, díky které můžeme z přírodní vody vyrobit vodu pitnou a zároveň ji distribuovat do několika krajů," uvedl dnes předseda představenstva firmy Voda Želivka Mark Rieder.

Podíl Želivky na zásobování Prahy pitnou vodou je 74 procent. Surová voda je odebírána z vodní nádrže Švihov a po její úpravě na vodu pitnou dopravována do vodojemu Jesenice. Dále Želivka zásobuje pitnou vodou oblasti Středočeského kraje a Vysočiny.

Národní rozvojová banka (NRB) za poslední dva roky podpořila veřejný sektor téměř dvěma miliardami korun na rozvoj infrastruktury. Nejčastěji financovala projekty z oblasti dopravy, životního prostředí, energetiky a dalšího rozvoje měst a obcí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.12.2022 13:43
Není nad to, když pitnou vodu prodávají zahraniční firmy a dividendy jdou do ciziny !
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.12.2022 13:48 Reaguje na smějící se bestie
V Želivce jelikož v okolí je omezeno hospodaření, je stále voda jak z mého dětství. I s rakama.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.12.2022 20:15 Reaguje na smějící se bestie
Voda je ze zákona státní, vodohospodářské firmy ji kupují a provádějí distribuci a ze zisku platí daně. Jsou to většinou akciovky a skladba majitelů se dá zjistit, bude asi silně mezinárodní.
Pořád lepší, než když to patří estébákovi, který nezaplatí ani daně a za vejvar si kupuje zámky na Riviéře.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist