https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-vydaje-na-ochranu-zivotniho-prostredi-mezirocne-vzrostly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní výdaje na ochranu životního prostředí meziročně vzrostly

8.12.2019 00:08 | PRAHA (ČTK)
Národní výdaje na ochranu životního prostředí v České republice z centrálních zdrojů loni meziročně vzrostly o 1,4 procenta na 45,4 miliardy korun, z územních rozpočtů o 13,6 procenta na 40,5 miliardy. / Ilustrační foto
Národní výdaje na ochranu životního prostředí v České republice z centrálních zdrojů loni meziročně vzrostly o 1,4 procenta na 45,4 miliardy korun, z územních rozpočtů o 13,6 procenta na 40,5 miliardy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Národní výdaje na ochranu životního prostředí v České republice z centrálních zdrojů loni meziročně vzrostly o 1,4 procenta na 45,4 miliardy korun, z územních rozpočtů o 13,6 procenta na 40,5 miliardy. Podíl těchto výdajů na hrubém domácím produktu ale spíše stagnoval. Mezi priority patřily ochrana vody, biodiverzity a krajiny, nakládání s odpady a ochrana ovzduší. Vyplývá to ze Zprávy o životním prostředí ČR za rok 2018, kterou mají novináři k dispozici a kterou zítra projedná vláda.
 

Největším centrálním zdrojem je státní rozpočet. Dalšími jsou státní fondy, především Státní fond životního prostředí, a již zaniklý Fond národního majetku, uvádí zpráva. V dlouhodobém srovnání vzrostly tyto výdaje 4,5krát, v roce 2000 činily zhruba deset miliard korun.

Přímo ze státního rozpočtu výdaje loni meziročně vzrostly o 1,3 procenta na 40,9 miliardy. Nejvíce podporovanou oblastí - 28,9 miliardy - byla ochrana ovzduší. Loni pokračovaly programy zaměřené na podporu zateplování, úspor energie a změn technologií vytápění, například program Nová zelená úsporám nebo takzvané kotlíkové dotace. Následovala ochrana vody s 3,5 miliardy a ochrana biologické rozmanitosti a krajiny se stejným objemem peněz. Výdaje ze státních fondů činily 1,4 miliardy, oproti roku 2017 vzrostly o 22,3 procenta. Podíl centrálních zdrojů na HDP činil 0,86 procenta, o 0,03 procentního bodu méně než předloni.

Z územních rozpočtů obcí a krajů šlo 40,5 miliardy, v roce 2000 to bylo 14,9 miliardy korun. Mezi hlavní priority na úrovni obcí a krajů patří ochrana vody, konkrétně odvádění a čištění odpadních vod, uvádí zpráva. Na tuto oblast bylo vyčleněno 14,1 miliardy. Dalších 12,2 miliardy šlo na nakládání s odpady, o miliardu méně pak na ochranu biologické rozmanitosti a krajiny se zaměřením na péči o vzhled obcí a veřejnou zeleň a na ochranu druhů a stanovišť. Podíl prostředků z územních rozpočtů na HDP činil 0,76 procenta, o 0,05 procentního bodu více než předloni.

Kromě národních zdrojů jsou veřejné výdaje na ochranu životního prostředí od roku 2004 posíleny i díky přímé podpoře Evropské unie, píše se v materiálu. Celková alokace Operačního programu Životní prostředí pro finanční období let 2014 až 2020 činila 3,2 miliardy eur (zhruba 86,2 miliardy korun). V roce 2018 bylo vyhlášeno 23 nových výzev za 518 milionů eur (13,5 miliardy korun). "Od začátku programového období bylo schváleno poskytnutí dotace pro více než 4900 žádostí v celkové výši 2,07 miliardy eur (53,7 miliardy korun)," uvádí zpráva.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist