https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nasa-japonske-tsunami-odlomilo-kus-ledoveho-prikrovu-antarktidy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NASA: Japonské tsunami odlomilo kus ledového příkrovu Antarktidy

10.8.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Srovnání ledového příkrovu před a po příchodu tsunami.
Srovnání ledového příkrovu před a po příchodu tsunami.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NASA
Březnové japonské tsunami bylo nesmírně ničivé, na tom není nic nového. Avšak vědci s jistým překvapením zjistili, že jeho dopady byly cítit i na místech vzdálených tisíce kilometrů. Expertům z NASA se podle nově zveřejněné studie podařilo vůbec poprvé zdokumentovat, že energie ničivé vlny dokázala odlomit kus ledového příkrovu Antarktidy zvaného Sulzberger Ice Shelf.
 
Tedy na místě, které bylo od epicentra prvotního zemětřesení vzdáleno více než 13 000 kilometrů.

Text odborného článku publikoval časopis Journal of Glaciology. Právě značná vzdálenost je jedním z faktorů, který vědce překvapil. Druhům je, že vzdutí vody u ledového příkrovu bylo zřejmě jen poměrně malé – kolem 30 centimetrů. Na místo dorazilo až 18 hodin po zemětřesení. Přesto mělo dostatečně velkou sílu, aby ledové kry odlomilo. Jejich celkovou plochu vědci srovnávají zhruba s dvojnásobkem rozlohy Manhattanu. Podle historických záznamů se tento kus ledu nepohnul velmi dlouho: nejméně 46 let.

Snímek odhalil odlomený led

Ač tento efekt možná není pro mnohé překvapivý, experti jsou z nadšeni: je to vůbec poprvé, co se podařilo zdokumentovat efekt tsunami na ledové příkrovy. Důkaz ovšem nepřišel náhodou – když tsunami udeřilo, vědci okamžitě začali pracovat s hypotézou, že by se něco podobného mohlo stát a začali studovat satelitní snímky oblastí, které by mohly být zasaženy.

Když vlna opravdu dorazila, pořídili série dalších snímků a začali poté záběry porovnávat – a opravdu „zahlédli“ nové odlomený ledovec.

„Okamžitě jsme věděli, že jde o jednu z největších událostí svého druhu v nedávné historii. I to, že vzedmutí moře dorazí až do Antarktidy,“ uvedla Kelly Bruntová, autorka studie.

Vědci v posledních desítkách let přišli s různými modely jevu, kdy mořské vlny v určitých situacích dokáží odlomit kusy ledových příkrovů. „Původně jsme nečekali, že se nám opravdu může podařit ze satelitních snímků něco vyčíst, většina snímků byla zatažená mraky. Pak ale jeden dokázal zachytit ledovec ve chvíli, kdy se nebe vyčistilo,“ dodává Bruntová.

Úvahy, že i tsunami způsobené poměrně vzdáleným zemětřesením odlamuje kusy ledu, nejsou pochopitelně nové. Existují například záznamy z roku 1868, kdy jihoameričtí námořníci pozorovali nebývalé množství velkých ledových ker na místech, kde většinou nebývaly. Později se objevily spekulace, že je odlomila vlna tsunami zhruba měsíc před pozorováním.

Doprovodné video:


reklama

 
Další informace |
Další informace je možné najít na stránkách NASA.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist